PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » MUNŢII “INVIDIAŢI” DE BIOLOGII STRĂINI

MUNŢII “INVIDIAŢI” DE BIOLOGII STRĂINI

de Mditv
9 vizualizări

În această săptămână, la emisiunea Carpe Diem, dăm o fugă în Carpaţii de Curbură şi urcăm pe Masivul Ciucaş. De la 1954 metri altitudine peisajele dezvăluite de crestele munţilor sunt de o frumuseţe rară. Carpaţii de pe teritoriul României ne-au obişnuit cu astfel de imagini inedite tot timpul anului, însă, în Masivul Ciucaş flora şi fauna sunt printre preferatele biologilor străini.

Carpaţii de Curbură au dat naştere, cu mii de ani în urmă, unui masiv de o frumuseţe rară, datorită peisajului său inedit: stânci calcaroase, păduri de conifere, pajişti superbe, o floră şi o faună care fac să „crape” de invidie mulţi biologi străini. Toate se găsesc în Masivul Ciucaş, la 1954 metri altitudine, unde găsim şi cea mai bună apă de izvor.

În aceşti munţi găsim trei rezervaţii naturale inedite. În Zona cu rhododendroni sunt două hectare presărate cu smirdar, o plantă declarată monument al naturii, ocrotită prin lege, afin, ienupar şi merisor. Suprafaţa rezervaţiei Tigăile Mari este de trei hectare, populate cu plante endemice rare, precum clopoteiul, stânjenelul de munte, cupe, floarea de colţ sau garofiţa. A treia rezervaţie naturală este Jneapanul de pe Muntele Bratocea. Se observă uşor din Şaua Tigăilor şi cuprinde flori de co, clopoţei, garofiţe şi gentiane. Şi pentru că lumea este atât de mică, la peste a900 metri altitudine, Marius s-a întânit cu o familie de târgovişteni care iubeşte muntele şi care vor să-i înveţe pe juniori de mici cu mişcarea în aer curat.

Mai multe impresii ale celor doi juniori montaniarzi, dar şi ale altor turişti cu care Marius s-a întâlnit în masivul Ciucaş, la graniţa dintre toamnă şi iarnă, puteţi vedea în emisiunea Carpe Diem, joi seara, începând cu ora 21:30, doar la Carpe Diem.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe