PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » NAVETISTII RISCA SA ABANDONEZE SCOALA! – VIDEO

NAVETISTII RISCA SA ABANDONEZE SCOALA! – VIDEO

de Andrei Oprescu
6 vizualizări

Elevii damboviteni ar putea fi obligati sa isi plateasca singuri abonamentele pentru a ajunge la scoala. Cei care provin din familii sarmane, risca sa abandoneze cursurile. Ministerul Educatiei vrea sa limiteze decontarea abonamentelor pentru transportul scolar. Pentru trei kilometri, ministerul va acorda numai 26 de lei. Propunerea vine dupa ce s-au constat diferente uriase intre tarifele practicate de transportatori, pe aceeasi distanta parcursa. In Dambovita de exemplu, diferentele ajung si la 100 de lei. Problema este ca singurii care vor avea de suferit vor fi tot elevii saraci. Reprezentantii lor spun ca se va ajunge la proteste, daca banii pentru naveta vor fi limitati.

Un raport al Ministerului Educatiei arata direntele uriase intre tarifele practicate de firmele de transport din Dambovita. Astfel, daca un elev de la Liceul I.C. Vissarion din Titu are un abonament de 90 de lei pentru trei km, un alt elev, tot de la aceeasi unitate de invatamant, plateste 70 de lei, pentru aceeasi distanta. Cu cat se parcurg mai multi kilometri, diferentele intre preturi sunt mai mari. Pentru o distanta de 4 km, tarifele variaza intre 50 si 95 de lei. Pentru 5 km, un elev care invata la Gaesti plateste  45 de lei, iar un tanar de la un liceu din Titu 140 de lei! Si exemplele pot continua. Un abonament pentru 20 de km, variaza intre 105 si 230 de lei, iar pentru 50 de km, intre 235 si 330.

In aceste conditii, Ministerul Educatiei cere ca institutiile abilitate sa efectueze verificari la firmele de transport, dar in acelasi timp anunta ca doreste limitarea decontarilor. Pentru trei kilometri, ministerul vrea sa achite numai 26 de lei, iar pentru distantele pana la limita de 50 de km, suplimentarea sumei cu doi lei pentru fiecare kilometru. In multe cazuri, se acopera o parte extrem de mica din tarifele cerute de transportatori. Elevii vor fi obligati sa plateasca diferenta din propriile buzunare. Cei care nu vor avea bani, risca sa abandoneze scoala, sustin reprezentantii elevilor.

David este si el unul dintre elevii damboviteni care fac naveta pentru a ajunge la scoala. Dupa ce ca nu i-a mai fost decontat abonamentul de aproape un an de zile, acum va fi obligat sa le ceara parintilor mai multi bani. Pe luna, David ar trebui sa plateasca 230 de lei, iar de la minister nu ar mai primi nici macar jumatate. Asta in conditiile in care familia lui face sacrificii pentru ca el sa aiba sansa la educatie. David este unul dintre olimpicii judetului.

In cazul in care decontarea abonamentelor va fi limitata, nu sunt excluse proteste ale elevilor in perioada imediat urmatoare.

ECHIPA: Madalina Zabava / Radu Constantinescu

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe