PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » NEREGULI GRAVE ÎN FIRMELE DIN DÂMBOVIȚA

NEREGULI GRAVE ÎN FIRMELE DIN DÂMBOVIȚA

de Andrei Oprescu
327 vizualizări

Ilegalități se petrec la tot pasul pe piața muncii din Dâmbovița. Salariații sunt fie exploatați fără să li se ofere drepturile, fie practică munca la negru. În prima jumătate a acestui an ITM Dâmbovița a realizat 813 controale, în urma cărora inspectorii de muncă au aplicat 61 de amenzi, în valoare totală de peste cinci sute de mii de lei. Cel mai frecvent s-au constatat nereguli în domeniile: construcții, confecții textile, transport de mărfuri și comerț.

CONTROALE ITM ian.-iul. 2021

813 controale

61 amenzi- 500.000 de lei

domenii: construcții, confecții textile, transport de mărfuri și comerț

Munca la negru a fost depistată la 16 angajatori, la care efectuau activități fără forme legale 19 muncitori. Domeniile în care a fost detectat acest fenomen sunt construcțiile, comerțul și prestări servicii. Pentru această încălcare a legilației muncii au fost acordate amenzi în valoare totală de 380 mii lei.

grafica

MUNCA LA NEGRU

16 angajatori depistați

19 muncitori

amenzi 380.000 lei

Muncitorii se trezesc peste noapte fără vechime, că nu au cotizațiile la stat plătite sau că angajatorii nu le dau salariul. În prima jumătate a anului, ITM Dâmbovița a primit și soluționat peste 160 de petiţii și reclamaţii. Problemele au vizat în principal nerespectarea termenilor stabiliți prin contractul individual de muncă, neacordarea sau neplata concediului de odihnă și a concediului medical, neacordarea diurnelor sau refuzul de încetare a raporturilor de muncă sau de eliberare a actelor de vechime.

PETIȚII ȘI RECLAMAȚII ITM DÂMBOVIȚA

160 petiții și reclamații

nereguli:nerespectarea termenilor stabiliți prin contractul individual de muncă

neacordarea sau neplata concediului de odihnă și a concediului medical

neacordarea diurnelor

refuzul de încetare a raporturilor de muncă

refuz de eliberare a actelor de vechime

De departe cele mai grave abateri sunt cele la capitolul Sănătatea și Securitatea în Muncă. Inspectorii ITM au descoperit că muncitorii lucrează fără echipamentul individual de protecție acordat de angajator, nu sunt instruiți în domeniul SSM, patronii nu efectuează triajul epidemiologic, în contextul pandemiei de COVID-19.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe