PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » NOI DESCOPERIRI ARHEOLOGICE LA CURTEA DOMNEASCĂ

NOI DESCOPERIRI ARHEOLOGICE LA CURTEA DOMNEASCĂ

de Andrei Oprescu
55 vizualizări

TÂRGOVIŞTE, DÂMBOVIŢA

Noi descoperiri de mare valoare, cel puțin istorică, la Curtea Domnească din fosta Cetate de Scaun a Țării Românești, Târgoviște. Arheologii au descoperit 10 morminte, oseminte și mai multe podoabe. Vechimea lor este de sute de ani, spun specialiștii. La Târgoviște au domnit 40 de voievozi de-a lungul timpului, printre care Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș sau Constantin Brâncoveanu, iar osemintele găsite datează din perioadă în care unul dintre aceşti domnitori a fost pe tron.

Complexul Naţional Curtea Domnească are în vedere restaurarea unor obiective din interior, printer care: Turnul Chindiei, Biserica Paraclis, Biserica Mare Domnească şi Biserica Sfânta Vineri. În cadrul proiectului de cercetare-restaurare sunt necesare nişte studii de specialitate pentru obţinerea avizelor de la Ministerul Culturii.

De aceea, au fost demarcate campanii de cercetare arheologică şi astfel s-au descoperit cele 10 morminte.

La Biserica Sfânta Vineri au mai fost efectuate cercetări arheologice în anii ’60, dar acele date nu mai sunt de actualitate. Biserica Sfânta Vineri a fost realizată de ctitorul capitalei medievale, Mircea cel Batrân, fiind cel mai vechi edificiu religios cunoscut până în prezent la Târgoviște. Obiectele din argint și bronz descoperite au fost duse în laborator.

După ce vor fi restaurate, obiectele vor fi introduse în expozițiile Muzeului de Istorie.

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe