Munca la negru este vesnica problema a pietii muncii din Romania! Din pacate lipsa locurilor de munca, locurile de munca prost platite, faptul ca perioada de glorie a industriei romanesti a apus, odata cu ea si fabricile si uzinele care hraneau zeci de mii de suflete sunt doar cateva dintre motivele pentru care romanii accepta in multe cazuri sa munceasca la negru. Se multumesc ca au unde sa lucreze si ca pot pune o paine pe masa, dar se expun unor riscuri foarte mari. Fenomenul salariilor in plic, ia amploare.
Statisticile din urma cu doi ani aratau ca în fiecare zi, peste 1,5 milioane de români se duc la muncă, fără forme legale, iar numarul lor creste. Sectorul constructiilor si cel al agriculturii sunt cele mai afectate, lor li se adauga domeniul confectiilor, firmele de paza dar si sectorul alimentar- in special pe litoral in sezonul estival. Lunar mii de persoane sunt depistate muncind la negru. Cel mai recent comunicat al Inspectiei Muncii arata ca in doar cinci zile s-au aplicat amenzi de 755.007 lei pentru munca la negru. Pentru primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara contracte, inspectorii au facut patru propuneri de cercetare penala, din care trei in judetul Arges.
La nivelul județului Dâmbovita, in 2015, controalele privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată efectuate de inspectorii ITM Dâmboviţa, s-au soldat cu sancţionarea a 82 de angajatori, 238 de persoane fiind găsite fără forme legale de angajare, din care 86 femei. Valoarea amenzilor aplicate pentru munca nedeclarată s-a ridicat la 980.000 lei, iar nouă infracţiuni au fost constatate pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare. In 2016, in urma controalelor au fost sancționați 81 de angajatori cu amenzi în valoare de 391.000 de lei, 200 de persoane au fost depistate muncind la negru, iar pentru 7 angajatori au fost sesizate organele de urmărire penală pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără încheierea contractelor individuale de muncă.
Angajatele unei croitorii din Câmpina acuză conducerea de nereguli in documente, salarii mai mici decat cele negociate, lipsa statelor de plata dar si cerere cu semnaturi false. Acestea au facut declaratii halucinante.
Angajatorii din România nu se tem de lege şi nici de cei care o aplică astfel se ajunge la încălcarea drepturilor angajaţilor care de nevoie acceptă condiţiile ilegale impuse de angaajtori. Deşi salariaţii sunt în dezavantaj pentru că beneficiază de CAS, şomaj sau contribuţia la pensie, pâinea pe care o pot pune pe masă îi face să uite de viitor, aceştia gândindu-se doar pe termen scurt.În acest fel este afectat tot sistemul muncii deoarece contribuţiile în minus nu fac decât să şubrezească sistemul de plată al pensiilor care şi aşa este susşinut de un număr foarte mic de angajaţi în comparaţie cu numărul de pensionari.