Invitati sa-si puna investitiile la adapost. De la jumatate lunii august, fermierii care vor sa aderea la fondul mutual se pot adresa birourilor infiintate de Directiile Agricole Judetene. Ministerul Agriculturii a incheiat partea legislativa de infiintare a fondurilor mutuale, iar fermierii care indeplinesc conditiile pot solicite acreditarea. Ramane de vazut cat de dispusi vor fi fermierii sa investeasca bani chiar si partial in acest fond, in conditiile in care de 15 ani se tot vorbeste despre crearea acestui instrument care sa-i protejeze pe romani de nesiguranta vremii.
Prin infiintarea fondurilor mutuale, fermierii din Romania vor putea fi protejati integral si de alte riscuri decat cele acoperite de firmele de asigurari. Un fond poate fi creat de catre fermierii care detin cel putin 30% din suprafata agricola a Romaniei si va fi constituit din 65% contributie nationala si a Uniunii Europene si 35% din contributia membrilor. In plus, Guvernul va acorda prin acte normative stimulente celor care devin membrii ai fondului mutual in functie de resursele bugetare disponibile.
Deasemenea, cei care vor depune proiecte de investitii in cadrul noului PNDR si care sunt membrii in fondul mutual vor avea un punctaj suplimintar fata de punctajul pe care il vor primi membrii organizatiilor interprofesionale la evaluarea proiectelor.
Incepand cu 13 august, Fondul Mutual pune la dispozitia reprezentantilor din centrele regionale adrese de email personalizate.
Cadrul legal permite infiintarea unor fonduri mutuale, cu menirea de a gestiona riscurile in agricultura, prin acordarea unor compensatii financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor sau ale plantelor, de un incident de mediu sau de alti factori naturali. Pentru agricultorii romani ar trebui sa fie de mare interes implementarea masurii de gestionare a riscurilor prin intermediul fondurilor mutuale, in realitate insa, agricultorii sunt sceptici si nu se inghesuie sa adere la Fondul Mutual. Desi le-au fost afectate culturile in proportie de 100% multi nu stiu cum pot recupera investitia.
Autoritatile sustin Fondul Mutual este un instrument ce oferasprijinul in vederea cresterii capacitatii agricultorilor de a face fata riscurilor pentru continuarea productiei agricole si asigurarea securitatii alimentare.
Ilona Rotaru
Eduard Găiseanu
http://youtu.be/13345E563K8