65 de ani. La aceasta varsta se pot pensiona asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali, indiferent de sex. Decizia a fost batuta in cuie prin Ordonantei de Urgenta a Guvernului 23/2014. Practic, actul normativ le ofera angajatilor din Sanatate posibilitatea de a-si prelungi activitatea in campul muncii. Nu vorbim, insa, de o obligatie. Cei care doresc sa se pensioneze mai repede de 65 de ani, pot face acest lucru, in conditiile legii.
Principalul argument care sta la baza deciziei Ministerului Sanatatii are legatura directa cu criza majora de personal cu care se confrunta unitatile sanitare publice. Daca nu ar fi crescut limita de varsta la 65 de ani, in perioada imediat urmatoare ar fi urmat un val de pensionari care ar fi adancit si mai mult deficitul de asistenti medicali generalisti, moase si asistenti medicali din spitalele publice.
Daca in alte domenii angajatii de-abia asteapta sa se pensioneze, in sectorul sanitar optiunile salariatilor sunt diferite. Un simplu sondaj facut printre cadrele medicale indica faptul ca majoritatea doresc sa-ai pastreze serviciul cat de mult posibil, sa amane cat mai mult momentul pensionarii.
Chiar daca sunt pasuiti pentru o vreme, asistentii cu vechime vor iesi in cele din urma la pensie, insa cei care le vor lua locul ies de pe bancile scolilor slab pregatiti. Medicii sunt ingrijorati cand vine vorba despre asistenta medicala si privesc cu groaza catre urmatorii ani de activitate.
Ilona Rotaru
Ciprian Rusa
https://www.youtube.com/watch?v=mYHQmcSp9TE