Inca din primele luni de viata intrauterina pana la momentul decesului inima noastra lucreaza neitrerupt pentru noi. Tocmai pentru ca face parte din noi uitam ca este acolo si o neglijam. Anual lumea medicala noteaza numarul de decese cauzate de diverse afectiuni, cele cardiovasculare ramanand in topul deceselor. Asa incat macar o data pe an e bine sa ne reamintim cu totii ca ea exista, e bine sa avem grija de ea si avem obtiunea de a nu muri de inima. De „Ziua Mondiala a Inimii”, Directia de Sanatate Publica Dambovita a demarat o campanie ce sustine faptul ca sanatatea inimii tine doar de alegerea unui stil de viata sanatos.
Exista o perceptie gresita la nivelul populatiei prin care afectiunile cardiovasculare sunt doar apanajul varstnicilor si al barbatilor si ca procesul de monitorizare ar trebui inceput abia dupa 30 ani. Preventia pentru bolile cardiovasculare trebuie inceputa inca din copilarie, caci atat copiii cat si femeile sunt grupuri de risc importante pentru aceste boli. Practic 1 din 3 decese la femei este cauzat de o afectiune cardiovasculara, astfel incat la fiecare minut o femeie moare de inima.
Pentru a ne face sa intelegem ca inima este poate cel mai important lucru al unei fiinte, Directia de Sanatate Publica Dambovita cu ajutorul voluntarilor de Cruce Rosie si al elevilor de la o scoala postliceala din Targoviste au demarat o campanie de constientizare a populatiei.
Acest eveniment are rolul de a promova masuri de preventie pentru a reduce riscul bolilor cardiovasculare si accidentele vasculare cerebrale prin sensibilizarea opiniei publice si constientizarea populatiei asupra factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare si accidente vasculare cerebrale. Oameni care au trecut asatzi prin Piata Mihai Viteazul din Trgoviste au avut posibilitate sa isi masoare astazi tensiunea si sa stea de vorba cu specialistii. Iar numarul celor care au raspuns pozitiv initiativei lansate de autoritati nu a fost deloc unul de neglijat.
Alaturi de Ziua Mondiala a Inimii, a fost celebrata si Ziua Mondiala a Contraceptiei. Scopul campaniei este de a atrage atentia asupra importantei sanatatii reproducerii si a planificarii familiale, de informare si de creştere a interesului populatiei generale, mai ales a tinerilor si adolescentilor, cu privire la importanta utilizării metodelor contraceptive, cunoasterea tuturor optiunilor pentru prevenirea sarcinilor nedorite.
Ilona Rotaru
Radu Constantinescu