PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » OAMENII STRĂZII, RUDELE NIMĂNUI

OAMENII STRĂZII, RUDELE NIMĂNUI

de Andrei Oprescu
43 vizualizări

Îi întâlnim pe stradă în fiecare zi, dar suntem prea ocupaţi şi prea prinşi în grijile cotidiene pentru a-i observa. Sub chipurile murdare, sub părul netuns şi sub barba lungă, peste care timpul şi-a pus amprenta, se ascund, de cele mai multe ori, adevărate drame ale oamenilor nimănui. Dorm pe străzi şi sunt singuri pe lume, deşi majoritatea au rude şi chiar copii, pe care spun că nu vor să-i deranjeze. Ultimele statistici realizate în acest sens arată că în Regiunea Muntenia Sud sunt peste 3 500 de persoane fără un acoperiş deasupra capului, iar astăzi ne amintim de ei mai mult ca oricând, întrucât la nivel internaţional este sărbătorită Ziua Persoanelor Fără Adăpost.

Constantin, a ajuns pe străzi de aproximativ patru ani, de când casa i-a luat foc de la o sobă improvizată, iar părinţii săi au murit. A pierdut noţiunea timpului pentru că fiecare zi este la fel pentru el: merge pe străzile târgoviştene în încercarea de a câştiga câţiva bani pentru o pâine. Are o fată pe care spune că nu vrea să o deranjeze.

În trecut a fost agent de pază la Dacia Mioveni. După ce posturile s-au desfiinţat nu şi-a mai găsit de muncă. S-a adăpostit în scările de bloc şi a dormit chiar şi pe băncile din parc. De ceva timp a descoperit Centrul Speranţa, destinat persoanelor fără adăpost, iar seara se retrage aici pentru a se odihni. Frigul îndurat pe străzi şi-a pus amprenta asupra sănătăţii lui Constantin. Din cauza degerăturilor repetate, a rămas fără degetele mari de la picioare şi nici de braţe nu se mai poate ajuta.

Alte persoane fără adăpost cerşesc toată ziua pe străzi pentru a-i răsplăti pe cei care îi ajută. Adrian, un bărbat de 48 de ani, din Ghergani, abia se poate ţine în cârjele în care se sprijină. Le-a primit cadou de la un om cu suflet, după ce i-a fost amputat piciorul. Se chinuie să strângă bani pentru ca o rudă la care stă să îi facă de mâncare.

Pe străzile târgoviştene a stat luni de zile şi Vasile Iorga. Operat în gât şi cu arterită la ambele picioare, acesta a dormit sub cerul liber.

Vasile a fost instituţionalizat în judeţul său de origine, la Suceava. Şi în judeţul Dâmboviţa exista un astfel de centru, în microraionul 2 din municipiul Târgovişte. La Centrul Speranţa, cu o capacitate de 50 de persoane, oamenii fără adăpost pot găsi un loc cald unde să petreacă nopţile friguroase.

Din păcate, suferinţa oamenilor fără adăpost este atât de mare, încât mulţi dintre ei refuză orice fel de ajutor. Astfel, ultima raportare din regiunea Muntenia-Sud a persoanelor fără locuinţă indică peste 3 500 de persoane ca nu au un acoperiş deasupra capului.

MUNTENIA SUD > PERSOANE FĂRĂ LOCUINŢĂ : 3 534 PERSOANE

ARGEŞ: 678 PERSOANE

CĂLĂRAŞI: 618 PERSOANE

DÂMBOVIŢA: 350 PERSOANE

GIURGIU: 149 PERSOANE

IALOMIŢA: 140 PERSOANE

PRAHOVA: 933 PERSOANE

TELEORMAN: 666 PERSOANE

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe