PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » OBICEIURI ROMÂNEŞTI DE PE MELEAGURI DÂMBOVIŢENE

OBICEIURI ROMÂNEŞTI DE PE MELEAGURI DÂMBOVIŢENE

de Andrei Oprescu
109 vizualizări

Români autentici găsim şi în comuna dâmboviţeană Runcu. Aici, copiii învaţă de mici să cânte la fluier, cum altfel dacă nu îmbrăcaţi în straie populare. La polul opus, cei mai înţelepţi dintre runceni şi-au făcut o asociaţie, prin intermediul căreia practică obiceiurile populare, făcând cinste localităţii de origine.

Doinitorii Runcului fac cinste localităţii de origine din anul 1974. De atunci, peste 300 de copii au trecut prin mâinile dirijorului Octavian Pleşa, care a ţinut morţiş ca cei mici să înveţe să cânte la un instrument tradiţional românesc. Deşi este din Câmpulung, dirijorul s-a stabilit în Runcu după ce a fost repartizat la şcoala din localitate. Cântă la 11 instrumente, dar s-a hotărât să rămână la fluier pentru că este singurul instrument pe care îl poate oferi gratuit învăţăceilor.

Sub îndrumarea domnului Pleşa copiii nu învaţă doar să cânte la fluier, ci şi cu vocea, învaţă ce înseamnă lucrul în echipă şi respectul faţă de cei din jur şi faţă de tradiţiile populare.

În straie populare autentice, copiii runceni reprezintă ţara oriunde se duc să participe la festivaluri populare.

La polul opus, regăsim femeile runcene. S-au reunit într-o asociaţie încă din anul 2008 şi de atunci se ocupă cu activităţi specific româneşti.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe