PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » OBLIGAȚII PĂRINTEȘTI – VIDEO

OBLIGAȚII PĂRINTEȘTI – VIDEO

de admin
4 vizualizări

Parintii au atat drepturi, cat si obligatii fata de copiii, dupa cum se reglementeaza in noul Cod Civil. Dintre obligatiile acestora se numara cea de a creste copilul si de a-i asigura educatia si dezvoltarea intelectuala, dar si cea de a-l intretine pana la varsta de 26 de ani. In acelasi timp parintii care isi folosesc copiii pentru a obtine avantaje personale risca amenzi de pana la 10.000 de lei. Mai mult chiar, adultii pot fi sanctionati atunci cand pleaca in strainatate, daca nu isi lasa copiii in grija unei rude.
Potrivit actului normativ din Noul Cod Civil parintii au obligatia morala de a-i asigura copilului minor cele necesare traiului, precum si educatia, invatatura si pregatirea sa profesionala. Mai mult, ei trebuie sa intretina copilul chiar si dupa ce acesta atinge varsta majoratului, daca se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 26 de ani. Pe langa aceste obligatii, noul Cod Civil prevede ca parintilor le este interzis sa aplice copiilor pedepse fizice, ce pot afecta dezvoltarea psihica, fizica sau starea emotionala a acestora.
Cu toate astea, potrivit unui studiu recent al Organizatiei Salvati Copiii, minorii au marturisit ca au fost batuti de parinti, cel putin o data, cu batul, cureaua sau lingura de lemn. Mai rau, un adult din 5 inca mai crede ca bataia este rupta din Rai. Sub protectia anonimatului, 38 la suta dintre parintii intervievati admit ca isi bat copiii. Aceste persoane ar putea fi sanctionate aspru daca incidentele ajung pe mana politiei.
La inchisoare pot ajunge si parintii care isi abandoneaza familia. Aceasta fapta se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda, dupa cum arata noul Cod penal. In categoria parintilor care pot fi sanctionati intra si cei care pleaca in strainatate si si lasa copiii singuri. Acestia au obligatia de a notifica acest lucru serviciului public de asistenta sociala de la domiciliu, cu minimum 40 de zile inainte de a parasi tara. In mod expres trebuie sa se asigure ca minorul ramane in grija unei rude.

Valentin Popescu
Ciprian Rusa

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe