Zahărul este otrava ascunsă pe care o consumăm zilnic. Mai grav este ca cei mici intră în contact cu acest produs la fiecare pas. Desi nicio mamă responsabilă nu şi-ar hrăni copilul la micul dejun, de exemplu, cu o jumatate de cană de zahar, sunt studii care arată că un junior consumă la o singură masă mai mult de 40 de grame de zahăr, echivalentul a zece linguriţe. În aceste condiţii cei mici pot dezvolta boli grave. În plus, medicii stomatologi atrag atenţia că zahărul reprezintă mediul propice pentru dezvoltarea bacteriilor cariogene.
În ultimul timp tot mai mulţi copii mici au carii, acele carii de lapte pe care mulţi dintre părinţi nu le iau în seamă, considerând că dinţii se schimbă şi atunci nu vor mai fi probleme. Total greşit susţin medicii dentişti, care îi sfătuiesc pe părinţi să fie foarte atenţi la alimentaţia celor mici şi să întârzie pe cât posibil introducerea zahărului în consumul alimentar.
Printre alimentele pe care cei mici nu ar trebui să le consume până aproape de vârsta de 6 ani sau măcar să fie consumate în cantităţi reduse, stomatologii amintesc bomboanele şi ciocolata.
Mulţi dintre părinţi, chiar dacă ştiu cât de periculos este zahărul, îl dau copiilor sub diferite forme, recunoscând ca de multe ori cedează în faţa insistenţelor celor mici.
Unii părinţi vor să-şi vadă copiii fericiţi şi consideră că fericirea stă într-o bucăţică de ceva dulce. Pentru că pe ei, ca adulţi, acel ceva îi face să se simtă mai bine. Potrivit statisticilor, de-a lungul unui an, un copil de până în 12 ani mănâncă în medie aproape 23 de kilograme de zahăr, mai mult decât un adult!
CORINA ENACHE, CLAUDIU ANDREI