PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » PAȘTELE DIN…CIMITIR – VIDEO

PAȘTELE DIN…CIMITIR – VIDEO

de admin
8 vizualizări

Au sfarait gratarele cu mici si fripturi, iar mesele au fost imbelsugate de Pastele Blajinilor. Tiganii nomazi din toata tara dar si din Germania si-au dat intalnire la cimitirul Viisoara din Ploiesti ca sa isi onoreze mortii. Traditia este tinuta cu sfintenie de sute de ani si transmisa din generatie in generatie. Singurul lucru care a lipsit de la parastas a fost … muzica. Tiganii spun ca e pacat, asa ca au petrecut in liniste!
Imbracati in cele mai bune straie, tiganii nomazi cu rude la Ploiesti au intins mese pe aleea cimitirului. Au venit pregatiti si cu gratare asa ca fripturile, mititeii si carnatii s-au tot perpelit la foc. De pe mese nu au lipsit apertivele si bauturile, asa cum se face la orice parastas.
Traditia trebuie urmata cu sfintenie si mai ales, nu trebuie oprita de nimeni. Cei care se opun, risca multe!
Femeile au fost pata de culoare de la parastas. Imbracate cu cele mai frumoase fuste din materiale scumpe si cu cozi impletite … nu au stat o clipa din treaba. Dar asa cum este traditia, au mancat separat de barbati. Acestia le-au ajutat doar la pregatirea gratarelor.
Cei care au venit cu lumanari la morminte si au dat peste parastas au primit de pomana. Obiceiul i-a suprins pe multi, dar spun ca ii invidiaza pe nomazi ca isi pastreaza traditiile.
In credinta populara, Pastele Blajinilor se tine in lunea de dupa duminica Tomei, dar credinciosii pot da de pomana si mai devreme. Nu se pomenesc doar mortii cunoscuti, ci si intregul neam al stramosilor necunoscuti, tocmai de aceea numiti si Uitatii, Nestiutii sau Albii.

Valentin Popescu
Eugen Bănescu

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe