Trăim în țara celor pentru care gunoiul aruncat de unii reprezintă singura sursă de hrană pentru alții. Românii aruncă la gunoi 5 milioane de tone de mâncare în fiecare an. Cumpărăm fără măsură și multe produse ajung la tomberon fără ca măcar să le gustăm sau pentru că termenul a expirat între timp. Ceea ce pentru unii este prea mult, pentru alții este șansa de a trăi de pe o zi pe alta. În lipsa unor politici publice clare în domeniul reducerii risipei de hrană din România și aplicare lor urgetă, românii continuă să arunce mâncarea în timp ce alți semeni de-ai lor trăiesc la limita sărăciei și de multe ori n-au ce pune pe masă.
În timp ce unii cumpără fără măsură și aruncă alimentele la gunoi, alții trăiesc la limita supraviețuirii și îi vezi zilnic cum caută hrana prin tomberoane. Mircea este unul dintre ei. La început îi era rușine, acum știe că este singura soluție ca să se hrănească. Povestea lui de viață este halucinantă. De profesie este subinginer. A lucrat 21 de ani în domeniu. Este din Sibiu și a ajuns în Dâmbovița în căutarea unui loc de muncă. A muncit la Lungulețu, dar acum nu-l mai angajează nimeni, deși are pregătire.
Are soție și copii care muncesc în Italia. Nu i-a mai văzut de doi ani. Nici nu se gândește să le ceară ajutor. De când a rămas fără loc de muncă caută prin tomberoane, muncește cu ziua, la cules de mere, porumb, cosit și în construcții când îl mai cheamă cineva. Vede zilnic cum oamenii aruncă mâncarea, unii chiar produse nedesfăcute, pe care le caută apoi el și alții ca el prin tomberoane. Mănâncă gunoiul altora, dar nu se simte înjosit.
Și pe tanti Elena am găsit-o lângă un tomberon. Plânge când se vede cum a ajuns. În fiecare dimineață îmbracă hainele murdare și pornește din tomberon, în tomberon. Apoi merge acasă și cu ce obține reușeste să pregătească ceva de mâncare.
Caută pet-uri pe care le vinde pentru a cumpăra o pâine. Când mai găsește și mâncare ia în pungă acasă. Spune că măcar hrănește un purcel pe care să-l taie la Crăciun. A crescut singură 3 copii ai săi și 2 copii ai fratelui. A muncit câțiva ani în fabrica Steaua, însă acum nu o mai angajează nimeni. Pensie nu are, nici ajutor.
Risipa de alimente este o problemă mondială. În ultimii ani se tot vorbește despre politice care să reducă cantitatea de alimente aruncate, însă măsuri clare întârzie să apară. România gestionează prost problema, cel puțin în prezent. Statisticile arată că în România, sunt risipite 5 mil. t de deşeuri alimentare anual.
În perioada 1 -16 octombrie 2018 DSP Dambovita derulează campania Alimente sigure în cantitățile necesare. Stop risipei alimentare pentru a determina populația să conștientizeze problema risipei alimentare.