De la o luna la alta tot mai multi tineri ingroasa randurile somerilor. Periodic, Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca organizeaza cursuri de fomare profesionala, la care participa mii de oameni, in speranta ca la final vor avea macar o sansa sa isi gaseasca un job stabil. Realitatea este cu totul alta, in sensul ca la final raman tot someri, dar cu diploma. Cati someri damboviteni s-au angajat in urma acestor cursuri ne spune colega mea, Mihaela Ciobanoiu.
Pentru a creste gradul de ocupare a forte de munca si pentru a combate somajul, Agentia Judeteana a Fortei de Munca Dambovita organizeaza tot felul de cursuri de formare profesionala si asigura si consiliere pentru someri. Numarul persoanelor asistate prin masurile active pentru stimularea ocuparii fortei de munca se cifreaza la 14.420 persoane, din care 8.824 persoane prin servicii de mediere a muncii, 7.647 persoane prin servicii de informare si consiliere si 34 persoane prin servicii de consultanta. Din randul persoanelor asistate, in primele cinci luni ale anului 2015, au fost incadrate pe total 4.034 persoane pe cele 4.933 locuri de munca vacante, prin urmatoarele masuri active: servicii de mediere a muncii, servicii de informare si consiliere profesionala, cursuri de formare profesionala, prin completarea veniturilor somerilor care se incadreaza inainte de expirarea indemnizatiei pentru somaj, prin incadrare someri peste 45 de ani sau unici intretinatori ai familiilor monoparentale, someri care mai au 5 ani pâana la pensie, prin stimularea mobilitatii fortei de munca, prin incadrare absolventi de institutii de invatamant.
De la inceputul anului au fost finalizate 3 cursuri cu 58 absolventi. Paralel cu activitatea de formare profesionala desfasurata in conformitate cu planul de formare a acestui an, in perioada celor 5 luni au fost in derulare inca 14 cursuri cu 217 cursanti. Dupa finalizarea cursurilor au fost angajati doar 61 de absolventi cu pondere in urmatoarele ocupatii: sudor, IVPD, lucrator in comert, manichiurist – pedichiurist, lucrator in constructii. Numarul angajatilor este infirm, daca ne gandim ca in judetul Dambovita sunt peste 14 200 de persoane fara un loc de munca, iar rata somajului este in continua crestere si peste media nationala de luni bune. Pe scurt, in urma cursurilor de formare profesionala si a celorlalte activitati la care somerii participa cu speranta ca isi vor gasi ceva de munca, devin doar…someri cu diploma.