DOBRA, DÂMBOVIŢA
Plătesc apa potabilă consumată şi o mai plătesc o dată pentru canalizare. Se întâmplă în localitatea dâmboviţeană Dobra, unde oamenii care folosesc apa de la robinet pentru irigat, pentru mici construcţii în gospodărie sau pentru uz menajer sunt obligaţi să mai plătească în plus şi 90% din valoarea consumului pentru că sunt racordaţi la canalizare. Autorităţile bâlbâie explicaţii şi se scuză cu motivări de tot râsul, prin care, involuntar, se afundă şi mai tare în nereguli.
De două luni, de când a fost făcută recepţia la reţeaua de canalizare, cetăţenii din comuna Dobra s-au trezit cu facturi imense la apă. Au analizat consumul şi taxele impuse şi şi-au dat seama că plătesc aproape de două ori apa care curge la robinet şi pe care o folosesc pentru orice au nevoie.
Oamenii au făcut sesizare către Serviciul Public de Alimentare cu Apă şi Canalizare. Au explicat consumul folosit la irigat şi la lucrări de construcţie în gospodărie, iar răspunsul primit a fost la limita penibilului.
Reprezentanţii acestui serviciu se scuză cu legea pe masă.
Mai mult decât atât, autorităţile reclamă faptul că foarte mulţi cetăţeni sunt racordaţi ilegal la canalizare, însă, totodată se acuză. Acest lucru s-a întâmplat cu sprijinul muncitorilor care au efectuat lucrările în zonă.
Oamenii care sunt în conformitate cu legea şi îşi plătesc facturile, mai mult chiar decât consumă, spun că s-au săturat de bătaia de joc a autorităţilor.
Chiar dacă le este mai comod să beneficieze de aceste servicii, oamenii sunt hotărâţi să renunţe totuşi la canalizare şi să se întoarcă la vremurile anterioare, cu haznaua în curte.
Autorităţile locale din comuna Dobra nu au niciun punct de vedere în această situaţia. Au aruncat toată responsabilitatea pe Serviciul Public de Alimentare cu Apă şi Canalizare, uitând că racordurile şi taxarea cetăţenilor s-au aprobat prin hotărâre de consiliu local.
MIHAELA CIOBĂNOIU
EUGEN BĂNESCU