Un pod de piatra vechi de 150 de ani care făcea legătura între municipiul Câmpina si localitatea Bănesti,din judetul Prahova, care era deschis doar traficului pietonal s-a rupt, cel mai probabil din cauza ploilor si a infiltratiilor.Potrivit reprezentantilor administratiiilor din cele doua localitati invecinate,pe pod nu aveau acces masini,constructia fiind folosita doar de navetiștii care se deplasau pe jos sau cu bicicleta între cele două localități.
În urma infiltrațiilor și a vechimii, pilonii din piatră au cedat astfel că o porțiune din acest pod s-a surpat. Autoritățile locale din Câmpina și Bănești au intervenit imediat și au oprit circulația. La ambele capete ale podului au montat garduri metalice și balast pentru ca oamenii să nu mai poată traversa prin acel loc devenit foarte periculos.
Podul este valoros din punct de vedere istoric,fiind construit pe vremea domnitorului Al I. Cuza,la inițiativa inginerului Panait Donici,
primul român care a absolvit Școala de Poduri și Șosele din Franța.
Necesitatea ridicării acestui pod peste râul Doftana a apărut din anul 1859 când încep lucrările de modernizare a drumului care făcea legătura între Țara Românească și Trransilvania,actualul DN1.
Mihai Eremia
Eugen Banescu