PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » POLIOMIELITA SE ÎNTOARCE – VIDEO

POLIOMIELITA SE ÎNTOARCE – VIDEO

de admin
18 vizualizări

Copiii care nu au fost imunizati impotriva virusului poliomielitic trebuie vaccinati de urgenta. Medicii de familie au obligatia ca pana la sfarsitul aceste luni sa intocmeasca listele cu cei mici nevacinati si sa demareze o campanie de informare si imunizare. Masura a fost luata dupa ce Organizatia Mondiala a Sanatatii a atras atentia asupra fatului ca virusul poliomielitic se raspandeste la nivel international cu mare viteza.
Poliomielita este o boala virala care se raspandeste de la un om la altul prin intermediul bacteriilor, afectand sistemul nervos central si in special neuronii motorii, cauzand paralizie totala sau partiala, uneori chiar si decesul bolnavului. Desi la nivelul Romaniei poliomielita este eradicata, starea de alerta instituita de Organizatiei Mondiale a Sanatatii cuprinde si tara noastra. Potrivit calendarelor de imunizare, copiii ar trebui sa fie vaccinati impotriva poliomielitei de patru ori, pana la varsta de un an, si inca o data, la sase ani. Cu toate astea la noi in tara inca sunt multe mame greu de convins atunci cand vine vorba de vaccinarea celor mici. Pentru cei care nu au fost inca imunizati, se va organiza o campanie speciala, desfasurata timp de sase luni. Vaccinarea va incepe la 15 iunie. Pana atunci, insa, medicii de familie trbuie sa intocmeasca evidentele cu toti copii care nu au toate dozele de vaccin antipoliomielitic.
Si medicii atrag atentia asupra efectelor sevare ale acestui tip de bola. Poliomielita a fost o boala a secolului trecut, mai mult de jumatate dintre oamenii cu aceasta boala mureau din cauza paraliziei muschilor respiratori, altii ajungeau pe respiratie artificiala si daca scapau riscau sa ramana cu sechele, respectiv cu paralizii ale membrelor. In fata unui astfel de pericol, sute de parinti raman indiferenti.
In Romania, din 2003 nu s-a mai inregistrat prezenta virusului care provoaca poliomielita. Dar Organizatia Mondiala a Sanatatii a decretat starea de alerta ca urmare a raspândirii virusului poliomielitic in tari precum Afganistan, Etiopia, Irak, Israel, Pakistan sau Siria. Adultii care calatoresc avand o contributie masiva la raspandirea ei in intreaga lume.

Ilona Rotaru

http://youtu.be/EreSVSgjoX8

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe