MALU CU FLORI, DÂMBOVIŢA
Afectaţi de vremea capricioasă din ultimii ani, pomicultorii de pe Valea Dâmboviţei au ales să se reorienteze către alte culturi decât cele de mere. Cireşii, perii, caişii sunt doar câteva dintre alegerile agricultorilor şi se pare că acestea dau roade. Noile soiuri s-au adaptat foarte bine la clima de aici, însă, grindina face „victime” printre fructe în fiecare an.
Domnul Eugen Marin lucrează zeci de hectare de pământ. A studiat horticultura şi se ocupă de pomicultură de mic copil, aceasta fiind principala activitate a localnicilor. Încă are livezi de mere, însă, a decis să încerce şi cu altceva. Astfel că, s-a orientat către livada de peri. A cultivat un soi olandez, pe trei hectare, care a dat roade din primul an.
Cu un calcul simplu, pomicultorul a investit aproximativ 50 000 de euro pe hectar, luând în calcul şi împrejmuirea plantaţiei, contravaloarea lucrărilor de pregătire şi operaţiunilor de plantare, plantarea materialului săditor, care a costat între 5 şi 9 euro/bucata, plus sistemul de susţinere şi sistemul de udare prin picurare. Pentru ca tulpina să suporte greutatea fructelor, este nevoie de un sistem de susţinere la fiecare pom în parte.
Frigul de la sfârşitul lunii aprilie, când perii erau în faza de scuturare a florilor, a afectat considerabil producţia. 70% din cultură a rămas cu doar două-trei pere/pom. În plus, grindina din această vară şi-a pus amprenta asupra fructelor.
Producţia se vine en-gross, din fermă. Preţul din fermă reprezintă doar o treime din preţul pieţei, însă un kilogram de pere se vinde cu un preţ dublu faţă de un kilogram de mere, astfel că profitul este mai mare. Mai multe informaţii despre cultura super-intensivă de pere puteţi afla urmărind emisiunea Ferma şi Ogorul, duminică, începând cu ora 14:30, doar la MDI TV.