PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » POSTLICEALELE SANITARE, ASALTATE DE TINERI – VIDEO

POSTLICEALELE SANITARE, ASALTATE DE TINERI – VIDEO

de admin
13 vizualizări

Postlicealele sanitare, varf de lance in invatamantul privat din Romania! In ultimii ani tot mai multi tineri au optat pentru a urma cursurile unei postliceale. Faptul ca nu necesita o diploma de bacalaureat dar si durata mica de studii sunt principalele atractii. Mai mult decat atat, absolventii postlicealelor pot fi uneori mai castigati decat colegii lor care ajung studenti, intrucat se incadreaza mai usor si mai rapid pe piata locurilor de munca. Oportunitatile de angajare apar chiar in timpul practicii si multi ajung sa lucreze si in spitale din strainatate.
In ultimii ani din ce in ce mai multi absolventi de liceu bat la usile postlicealelor, in topul preferintelor fiind cele sanitare. Din pasiune, atrasi de oportunitatile oferite, de dorinta de a invata o meserie foarte cautata sau de a se angaja cat mai repede si pentru un salariu decent, acestia aleg sa urmeze cursuri de asistent farmacist sau asistent medical. Spre deosebire de colegii lor care studiaza cate 5 -6 ani in facultatile de medicina, acestia reusesc sa se angajeze dupa trei ani. La aceasta scoala postliceala sunt disponibile anul acesta 66 de locuri. Cei mai multi absolventi de aici au plecat in strainatate.
Totodata, spre deosebire de admiterea la facultate care este conditionata de promovarea examenului de bacalaureat si obtinerea unei medii foarte bune, in cadrul scolilor profesionale nu este obligatorie diploma de BAC, iar admiterea se sustine doar daca numarul de candidati depaseste numarul de locuri, un motiv in plus pentru care absolventii de liceu opteaza pentru cursurile acestor scoli.
Aproape 50.000 de tineri sunt înscrişi în învăţământul postliceal sanitar, de departe cel mai de succes în mediul privat, dintre toate formele de învăţământ, crescând cu aproape 20.000 de elevi în ultimii patru ani. Succesul acestor unităţi şcolare stă mai ales în diploma recunoscută în UE, care le poate aduce tinerilor joburi bine plătite peste hotare. Anuța este doar una dintre tinerele care a ales sa studieze la o postliceala.
Pasiunea pentru meseria de asistent medical generalist a descoperit-o in liceu, iar faptul ca se poate angaja foarte repede dupa finalizarea studiilor a determinat-o sa porneasca pe acest drum.
Nu doar postliceale sunt la mare cautare! Potrivit sociologilor, invatamantul privat ia amploare in ciuda taxelor mari. Astfel, in top se afla si gradinitele particulare, dar si scolile private cu oferta bogata in cursuri: limbi straine cum ar fi germana sau studierea unui instrument muzical.

Reporter: Cătălina Sandu
Imagine: Răducu Rădoi

https://www.youtube.com/watch?v=i1j1nan93lo

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe