Povestea rudarilor din comuna Băleni a fost spusă peste hotare, de către o fostă colegă de-ale noastre. Daniela Apostoaiei a realizat un film, în care a prezentat meşteşugul confecţionării lingurilor, din cele trei comunităţi care trăiesc în localitatea dâmboviţeană. Străinii au fost impresionaţi de povestea rudarilor, iar producţia a fost premiată în Honolulu, la categoria documentar scurt.
Deşi s-a stabilit în Canada, realizatoarea producţiei MDI TV, Destine, dovedeşte în continuare cât de mult îşi iubeşte patria şi se încăpăţânează să le arate şi străinilor, meşteşugurile deţinute de români. Rudarii din Băleni au fost admiraţi în Statele Unite ale Americii pentru măiestria cu care realizează lingurile de lemn. Acest lucru a fost posibil, prin intermediul scurt metrajului The Boyash, realizat de jurnalista Daniela Apostoaiei:
„Emoţiile şi bucuria au fost mari când am aflat că povestea rudarilor din Băleni a ajuns să fie cunoscută la Festivalul de Film din Honolulu, iar juriul a apreciat această producţie acordându-i premiul la categoria documentar scurt. Chiar dacă în film nararea este în limba engleză, iar limba română poate fi auzită doar în dialogul pe care l-am avut cu lingurarii din Băleni şi alte persoane intervievate în ţară la acea vreme, sunt bucuroasă că am obţinut acest premiu, ca româncă, în primul rand, şi abia apoi ca director de film stabilit în Canada.”
Video-editorul acestui documentar scurt, premiat la festivalul Honolulu Film Awards, este tot un român, originar din Bucureşti, Codruţ Miron, stabilit de mai bine de 15 ani în America de Nord. Tot el a realizat şi grafica producţiei. În documentar este prezentată şi povestea lui nea Şerban. Are 72 de ani şi face linguri de mic.
Filmul The Boyash, adică Rudarii, a fost selectat în decembrie 2015 şi la Festivalul de Film Documentar „Pineapple Underground Film Festival”, din Hong Kong şi a fost difuzat acolo cu subtitrare în chineză.