PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » POVESTEA TRONULUI REGAL

POVESTEA TRONULUI REGAL

de Andrei Oprescu
229 vizualizări

Tronul pe care a stat Regele Mihai, dar și predecesorii săi Carol I și Carol al II-lea, se află în județul Argeș. În anii 70, atunci când puterea comunistă a vremii făcea orice ca să scape de urmele regalității, obiectele ce aparținuseră monarhilor erau în pericol de a fi distruse. Un grup de muzeografi de la actualul Muzeu de Artă al României a reușit să salveze o parte din aceste obiecte trimițându-le în țară la diferite muzee mai puțin cunoscute.

În 1973, la Muzeul Pomiculturii și Viticulturii din comuna argeșeană Golești ajungea tronul regal. Fusese găzduit până în 1945 în marea Sală a Tronului de la Palatul Regal din București, dar după abdicarea regelui Mihai, tronul a fost adăpostit la Muzeul de Artă al României.

Pe acest tron a stat pentru prima dată regele Carol I, după 1881, iar fotografii ale vremii ni-l înfățișează pe Majestatea Sa Regele Mihai în fața tronului, avându-l alături pe generalul Ion Antonescu.

Tot la Golești, au poposit odată cu tronul regal alte 5 obiecte din colecția legată de regalitate, cel mai important dintre ele fiind biroul de lucru al regelui Carol I.

Tronul regal, dar și celelalte obiecte ce au aparținut monarhilor pot fi văzute de oricine în Salonul de Iarnă al Muzeului din Golești, la doar 10 kilometri de Pitești.

 

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe