PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » RATA MORTALITĂŢII, ÎN CREŞTERE – VIDEO

RATA MORTALITĂŢII, ÎN CREŞTERE – VIDEO

de Andrei Oprescu
4 vizualizări

Statistici alarmante! Numarul deceselor a crescut ingrijorator in ultimele cinci decenii in Romania. potrivit hotnews, daca in anul 1960 mortalitatea inregistrata era de peste 8,4  la mia de locuitori, in anul 2012 aceasta depasise pragul de 11,5  la mie.   In aceeasi perioada, in paralel cu cresterea mortalitatii generale s-a marit diferenta mortalitatii intre sexe. In judetul Dambovita, rata deceselor inregistrata anul trecut era intre 11 si 12 la mia de locuitori. O situatie mai putin fericita o au judetele Giurgiu, Teleorman, dar si Prahova, Ialomita si Calarasi. Principala cauza a cresterii acestui fenomen o reprezinta bolile sistemului circulator care fac anual victime in randul romanilor.

Tragic, dar adevarat! Numarul deceselor in randul romanilor creste anual, problemele de sanatate, nivelul scazut de trai, lipsa asistentei medicale sunt doar cateva dintre cauzele care conduc la statisticile negre. Potrivit hotnews.ro, in ultimele cinci decenii mortalitatea la nivel national, dar si raportata la judete a crescut ingrijorator.  Astfel, daca in anul 1960 rata mortalitatii la nivelul tarii era de peste 8,4 la mia de romani, la 52 de ani distanta aceasta crescuse atingand pragul de 11,5 la mie. In acest interval a cunoscut oscilatii, iar in aceasta privinta anul cel mai negru a fost 1996.

La nivel de tara, rata mortalitatii a cunoscut de asemenea oscilatii de-a lungul timpului, astfel in anul 1960 mortalitatea cea mai ridicata s-a inregistrat in judetele din sud-vestul tarii: Arad, Caras-Severin si  Timis. In 2012 numarul deceselor a fost mult mai mare in judetele Teleorman, Giurgiu si Olt, unde mortalitatea a atins si a depasit pragul de 14 ‰, dar si in judetele Prahova si Calarasi. Un numar mai mic al deceselor comparativ cu celelalte zone, dar tot in crestere a fost inregistrat in Dambovita si Arges.

Bolile aparatului circulator constituie principala cauza de deces in Romania. Acestea sunt urmate de tumori, boli ale aparatului digestiv dar si accidente si otraviri.

Echipa: Cătălina Sandu /Radu Contantinescu

 

 

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe