PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » RECENSĂMÂNTUL URȘILOR, FĂCUT ÎN PREMIERĂ DE UN ONG

RECENSĂMÂNTUL URȘILOR, FĂCUT ÎN PREMIERĂ DE UN ONG

de Andrei Oprescu
99 vizualizări

Fundația Conservation Carpathia a identificat urșii de pe o suprafață de 1200 kilometri pătrați din Munții Făgăraș și împrejurimi în cadrul primului studiu genetic din România. Evaluarea cantitativă a populației de urs cu metode moderne, precum genetica, este primul pas în gestionarea responsabilă a urșilor din țara noastră. Fundația Conservation Carpathia a finalizat primul studiul de evaluare a numărului de urși în estul Munților Făgăraș, Piatra Craiului, Iezer-Păpușa și Munții Leaota. Au fost recoltate 1426 de probe de ADN cu o rată de succes a analizelor de laborator de 63%. Au fost identificați 283 de urși, 137 femele și 146 masculi, iar prin modelare statistică a fost estimată densitatea populației la 17-18 urși / 100 km pătrați.

RUBEN IOSIF, SPECIALIST FAUNĂ

Metoda genetică de monitorizare a populațiilor de animale sălbatice este una dintre cele mai relevante și precise metode care estimează numărul de indivizi de pe o anumită suprafață, și poate analiza dinamica populației în timp și spațiu. Spre deosebire de metoda clasică ce se bazează pe măsurarea incertă a urmelor sau pe observații directe, genetica oferă o imagine clară asupra indivizilor eliminând posibilitatea de a număra un exemplar de mai multe ori pe diferite fonduri cinegetice. Practic, sunt colectate probe non-invazive de ADN, excremente sau păr, care sunt analizate în laboratoare de specialitate. Astfel de studii obiective reprezintă pași importanți în procesul de monitorizare a populației de urși”.

Pentru a realiza studiul, a fost delimitată o zonă suficient de mare. Al doilea pas l-a reprezentat perioada de eșantionare. În cazul de față s-a lucrat aproximativ trei luni, în perioada de toamnă – august-noiembrie, atât în 2017, cât și în 2018. Au fost colectate 700-750 de probe per sesiune de monitorizare. În perioada 2018-2019, probele de ADN au fost analizate la un laborator al Universității din Ljubljana unde prin secvențiere de ADN a fost identificată amprenta genetică a fiecărui individ. Astfel, s-a obținut numărul de urși observați, iar în funcție de rata de recapturare a acestora a fost estimată mărimea totală a populației studiate. Fundația a intervenit și pentru a preveni prezența urșilor în comunitățile învecinate fondurilor cinegetice gestionate de aceasta. Astfel, în ultimii 2 ani au fost montate gratuit 31 de garduri electrice, iar principalul rezultat a fost lipsa incidentelor în incintele acestea. Au fost puse bazele a 2 echipe de intervenție rapidă care sunt disponibile 24/24, 7/7. Din 2019, acestea au participat la 61 de acțiuni pentru alungarea urșilor din incintele fermelor. De asemenea, au fost oferiți gratuit 38 de câini ciobănești ciobanilor din zona Munților Făgăraș și a fost dezvoltată o fermă de vaci și oi care sunt oferite sub formă de compensație gospodăriilor păgubite.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe