PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » RECORD LA CULTURILE DE ROSII – VIDEO

RECORD LA CULTURILE DE ROSII – VIDEO

de Andrei Oprescu
18 vizualizări

Vremea a tinut anul acesta cu producatorii de rosii din zona Baleni. Au muncit pamantul, au udat rasadurile plantate in solarii, iar acum aduna roadele. Ii multumesc lui Dumnezeu pentru productia productia bogata din aceasta vara, dar  se plang atunci cand vine vorba de preturile de vanzare. In engros-urile din Brasov si Bucuresti, acolo unde isi duc marfa balenarii, kilogramul de tomate se vinde cu 50 de bani sau 1 leu cel mult.

In Baleni aproape ca nu este gospodar care zilele acestea sa nu adune recolta de rosii din solarii. Randurile care se coc sunt culese, puse in cartoane pentru ca dimineata sa ia drumul pietei.

Nea Dumitru a inceput recoltatul rosiilor  de cateva zile. Sunt sortate cele mai aratoase pentru a fi duse in depozitele en-gros, pentru ca spune el, altfel ar ramane cu marfa nevanduta. Si asa de abia reuseste  sa le comercializeze la preturi care nu acopera nici macar costurile de productie. O problema devenita deja traditie pentru agricultori in perioadele in care marfa se gaseste in cantitati mari.

Aceeasi nemultumire o au si alti balenari, care fac agricultura din tara in fiu si care din asta traiesc. Se plang ca le iau fata agricultorii din judetul Giurgiu care scot pe piata rosii inainte ca productia de la Baleni sa fie gata de recoltat.

Sunt si agricultori carora nu le convine sa le duca la engros din cauza pretului mic, ci prefera sa stea cu ele la taraba.

Marfa trebuie vanduta imediat ce a fost adunata de pe camp, pentru ca altfel nu rezista, iar pierderile ar fi si mai mari. Agricultorii ar avea nevoie de spatii mari de depozitare in care sa pastreze rosiile. Iar pe teritoriul comunei se contruieste unul acum, insa oamenii nu au mari sperante deoarece:

Prin urmare, se pare ca intermediarii au prioritate la depozitul frigorific, in contextul in care proprietarul colaboreaza cu marile lanturi de magazine din tara si prefera sa ia marfa de la producatori din afara judetului, pentru ca marfa celor din Baleni nu este intotdeauna la standardele cerute de supermarketuri.

Echipa: Corina Slămnoiu/ Loredan Bouroșu

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe