PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » REFUZUL VACCINĂRII, RISCURI PENTRU COPII

REFUZUL VACCINĂRII, RISCURI PENTRU COPII

de Andrei Oprescu
6 vizualizări

În timp ce rujeola a făcut zeci de victime în 2017, iar numărul îmbolnăvirilor a fost unul record în ultimii ani, sunt părinți care încă mai refuză vaccinarea copiilor. Medicii avertizează că riscurile sunt foarte mari, iar boli precum poliomielita, rubeola sau rujeola, care au facut ravagii în trecut, pot reveni din cauza scăderii ratei de vaccinare. Epidemia de anul acesta de rujeola a înregistrat 203 cazuri în Dâmbovița.

Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Trasnmisibile, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în Romania raportate până la data de 15.12.2017 este10 198, din care 36 de decese. Epidemia de anul acesta a reprezentat un semnal de alarmă. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la pacienți nevaccinați. Cu toate acestea, refuzul vaccinării încă persistă. Nici legea vaccinării nu pare să aibă un efect scontat și nici gravitatea simptomatologiei acestor boli. În Dâmbovița au fost 203 cazuri, copiii fiind cei mai afectați.

Medicii de familie sunt cei care duc muncă de convingere cu părinții pentru vaccinarea copiilor. Fenomenul anti-vaccinare a dus la o scădere a ratei imunizării în România. Cei mai mulți se tem de reacțiile adverse ale serurilor, însă medicii susțin că sunt rare și că nu au fost severe.

Medicii epidemiologi avertizează asupra faptului că în lipsa vaccinării, pot reapărea boli considerate până acum câțiva ani eradicate, cum este poliomielita.

Odată cu intrarea în colectivitate, copiii sunt expuși bolilor transmisibile și lipsa imunizării face ca în momentul contactării bolii aceștia să sufere complicații. Pe lângă medicii de familie și reprezentanții unităților de învățământ informează părinții și încearcă să-i convingă să vaccineze copiii.

Legea vaccinării a fost adoptată de Senat pe 23 octombrie și prevede sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor ce pot merge de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei. La înscrierea în unităţile de învăţământ va fi solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizaţi. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

 

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe