PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » RETROCEDĂRILE FORESTIERE “CHELESC” PĂDUREA

RETROCEDĂRILE FORESTIERE “CHELESC” PĂDUREA

de Andrei Oprescu
57 vizualizări

 

Retrocedările forestiere, “chelesc” şi mai mult pădurile din România! Ocoalele silvice de stat au pierdut sute de mii de hectare de suprafeţe împădurite, fie prin Legea 18, fie prin Legea 1. Sute de proprietari, din judeţul Dâmboviţa, s-au prezentat la ocoalele de stat pentru a-şi revendica pădurile. Cea mai mare pierdere pentru judeţul Dâmboviţa a fost în zona montană, în anul care tocmai s-a încheiat.

Aproximativ 300 de hectare au fost retrocedate prin Legea 18. La fiecare ocol de stat, din judeţul Dâmboviţa, s-au prezentat între 10 şi 20 de proprietari, care şi-au revendicat suprafeţele forestiere. În zona de munte, Runcu-Brătei-Bucegi, Direcţia Silvică Dâmboviţa a pierdut aproximat 15 000 de hectare, în anul 2017. În prezent, în fondul forestier de stat au rămas în zona montană a judeţului Dâmboviţa aproximativ 5000 de hectare.

Chiar dacă deţin păduri, proprietarii sunt obligaţi să respecte legile la fel ca reprezentanţii ocoalelor silvice. Controalele la fondurile forestiere private se fac atât de către Direcţia Silvică, cât şi de Garda de Mediu.

Singurele excepţii sunt legate de valorificarea materialului lemnos. Ocoalele silvice de stat valorifică lemnul scos din pădure în zona de apartenenţă, pe raza judeţului, în timp ce ocoalele silvice private vând materialul lemnos chiar şi în afara ţării. Astfel se explică şi defrişările masive, care de cele mai multe ori ne lasă fără cuvinte, acţiuni care generează doar catastrofe: alunecări de teren, inundaţii şi aşa mai departe. Privaţii nu trebuie să uite, însă, că sunt obligaţi să se înscrie la ocoalele nominalizate, de apartenenţă a suprafeţei forestiere, mai ales în ceea ce priveşte paza acestora.

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe