PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » REZULTATUL DSP DUPĂ CONTROLUL DE LA TĂRTĂŞEŞTI

REZULTATUL DSP DUPĂ CONTROLUL DE LA TĂRTĂŞEŞTI

de Andrei Oprescu
11 vizualizări

 

Indignarea familiilor din Tărtăşeşti, care s-au trezit cu benzină infiltrată în puţurile din curţi, este şi mai mare acum, după ce au primit răspunsul Direcţiei de Sănătate Publică la sesizarea făcută. Se pare că laboratorul DSP nu este abilitat să facă analize pentru depistarea hidrocarburilor şi a altor esteri volatili, astfel că verificările au fost în zadar. Am încercat şi noi să luăm un punct de vedere oficial, pentru a doua oară pe acest subiect, însă, am primit doar un răspuns scris pe adresa de e-mail a redacţiei.

După mai bine de o săptămână de aşteptare, Direcţia de Sănătate Publică a transmis un răspuns către familiile care au rămas fără apă potabilă în gospodării, din cauza infiltrării carburanţilor, proveniţi de la benzinăria din zonă, în pânza freatică, iar apoi în puţuri. Deşi la momentul controlului, din data de 5 aprilie, la fântâna pe care una dintre familii o folosea pentru consum, reprezentanţii DSP au identificat „miros nespecific” , se pare că: „la momentul controlului nu au fost identificate deversari accidentale de produse petroliere in perimetrul benzinariei”

Tot în adresa trimisă de DSP familiilor care au făcut sesizări în privinţa poluării apei, dar şi în adresa trimisă către redacţia noastră, se arată şi faptul că s-au luat 3 probe de la fântânile din zonă şi au fost analizaţi parametrii fizico-chimici, care se încadreaza, conform rezultatului DSP, în limitele de potabilitate, în ciuda mirosului pregnant de benzină al apei.

Totodată, cei de la DSP spun în adresa oficială că nu au fost efectuate analizele de depistare a hidrocarburilor şi a altor esteri volatili, întrucât laboratorul instituţiei nu deţine metodele de lucru şi aparatura necesară şi nici nu este acredidat pentru astfel de analize. Localnicii şi-au luat măsuri de precauţie şi au dus probe din apa poluată şi la un alt laborator din Bucureşti, iar răspunsul a fost foarte clar: nivelul de produse petroliere din apă este de 0,31mg/l.

În timp ce reprezentanţii DSP Dâmboviţa nu au văzut scurgerile de carburanţi în pânza freatică şi în puţuri, cei de la Garda de Mediu au aplicat o sancţiune de 50 000 de lei patronului benzinăriei, tocmai pentru că nu a respectat autorizaţia de mediu, iar aceste scurgeri de carburanţi în pânza freatică şi în fântâni au fost confirmate de specialişti. Reprezentanţii DSP Dâmboviţa nu ştiu nici măcar cine a făcut sesizarea, întrucât unul dintre reclamanţi, mai exact familia Buşcan, a fost numită şi în momentul controlului şi în adresa trimisă pe e-mail-ul redacţiei noastre „Bucşan”.

 

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe