PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » RISCĂ SĂ SE PRĂBUȘEASCĂ

RISCĂ SĂ SE PRĂBUȘEASCĂ

de Andrei Oprescu
17 vizualizări

Se roaga sa nu ploua, ca sa nu vina pamantul peste ei. De doi ani, zeci de familii din Runcu, Dambovita, traiesc un adevarat cosmar. In urma alunecarilor de teren, peretii caselor le-au crapat si se tem ca locuintele se vor prabusi peste ei. Odata cu topirea zapezii, situatia este si mai grava. Oamenii sunt disperati. Au incercat sa repare casele, dar in zadar. Aud noaptea cum peretii crapa. Daca vor veni ploi, pamantul va fugi din nou, se tem zeci de familii. De doi ani, autoritatile locale au cerut sprijin pentru rezolvarea acestei situatii, dar fara niciun rezultat.

Aceasta femeie din Runcu, Dambovita nu stie ce sa mai faca pentru a-si salva casa. Povesteste cu groaza ca nu poate dormi noaptea, de frica sa nu se prabuseasca locuinta peste ea. Cosmarul tine de cativa ani, de cand au inceput alunecarile de teren. De atunci, pamantul tot fuge, iar in peretii casei se formeaza tot mai multe crapaturi uriase.

Femeia se chinuie tot timpul sa repare, insa astupa o crapatura si apare alta. Ferestrele abia se mai tin in pereti, iar usile cu greu mai reuseste sa le inchida.

Pagubele sunt mari pentru aceasta familie. Femeia este vaduva si are o pensie de numai 300 de lei. Locuieste cu baiatul ei, care castiga salariul minim pe economie. Din putinii bani, au incercat sa isi amenajeze casa cat mai bine. Acum se tem ca se va prabusi casa peste ei.

In aceasi situatie grava sunt zeci de familii. Oamenii se tem ca odata cu topirea zapezii, vor fi din nou alunecari mari de teren, iar ei si casele lor nu vor mai scapa. Au incercat sa niveleze pamantul cat au putut, au plantat alti pomi, dar tot traiesc cu frica in san ca se va alege praful de munca lor de o viata.

In satul vecin din comuna, aceeasi situatie grava. Oamenii spun ca singurul ajutor pe care l-au primit au fost materiale de constructii de la primarie. Au incercat sa isi repare casele si sa le apere de alunecarile de teren, dar fara prea mari rezultate.

Unii au fost nevoiti sa se mute din casele lor batranesti, care au inceput sa se darame in urma alunecarilor de teren.

Echipe de la Comitetul pentru Situatii de Urgenta au venit rand pe rand aici. Au analizat situatia si au plecat cum au venit, povestesc oamenii.

Autoritatile locale au cerut in repetate randuri sprijin pentru a aduce o echipa de specialisti, care sa evalueze situatia si sa se ia masuri odata pentru totdeauna. Ajutorul nu a venit, iar acum se tem de ce e mai rau, odata cu topirea zapezii.

Acum oamenii nu pot decat sa se roage ca dezghetul sau ploile nu vor provoca noi alunecari de teren, altfel risca sa fie inghititi de pamant in casele lor.

 

ECHIPA: Madalina Zabava / Loredan Bouroșu

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe