Romania este o buna piata de desfacere pentru multe medicamente criminale interzise in alte state. Suntem un vast laborator cu 20 de milioane de cobai, un loc in care se fac bani, multi bani pe sanatatea si chiar viata oamenilor. Rareori se ajunge la interzicerea acestora din cauza unor simptome considerate ”minore”. Efecte secundare inseamna moarte si boli severe datorate medicametelor respective. Acestea ajung sa fie interzise dupa decenii de folosire. Luna aceasta a mai fost retras de pe piata farmaceutica din Romania un medicament despre care s-a discutat in urma cu 28 de ani ca a provocat mai multe decese si zeci de cazuri grave de boala.
Interesul economic si iresponsabilitatea celor care detin companii din industria farmaceutica sunt atat de mari, incat chiar si in cazurile de interdictie, medicamentele continua sa fie fabricate si vandute mai departe in alte locuri pe glob. Asta deoarece interdictia ramane valabila, de cele mai multe ori, in tara in care exista ”victime recunoscute” si in care autoritatile responsabile au laut masuri.
Incepand din aceasta luna, pastilele Nizoral si alte patru medicamente cu ketoconazol, utilizate frecvent in Romania la recomandarea medicilor specialisti au fost retrase de pe piata. Comisia Europeana interzice de acum folosirea acestor pastile pe motiv ca medicamentul folosit pentru infectiile la nivelul pielii afecteaza ficatul. Dupa ziarul Guardian din 4 ianuarie 1985, medicamentul folosit impotriva infectiilor cu ciuperci, Nizoral, a condus la 5 decese si la 77 de cazuri grave de boala. Cazul acesta nu este singular. Un alt medicament folosit pentru stari gripale, Fervex, a fost retras de pe piata deoarece exista suspiciuni ca ar contine flora microbiana atipica.
Zeci de medicamente contrafacute apar in fiecare an in farmaciile din Romania, iar dupa cativa ani buni de utilizare sunt retrase de pe piata farmaceutica. Subiectul medicamentelor contrafacute va fi dezbatut pe larg in mai multe editii ale emisiunii ”Dosarele MDI”, de luni pana joi de la ora 20:30.
Valentin Popescu / Radu Constantinescu