PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ROMÂNIA FĂRĂ MEDICI: ȘASE DOCTORI PE ZI CER SĂ PLECE

ROMÂNIA FĂRĂ MEDICI: ȘASE DOCTORI PE ZI CER SĂ PLECE

de Andrei Oprescu
9 vizualizări

Romania ramane incet-incet fara specialisti. Anul trecut in fiecare zi sase medici isi exprimau dorinta de a parasi sistemul medical romanesc. Cel putin asa reiese din numarul de certificate de conformitate solicitate de doctorii romani, acte necesare practic pentru a profesa in alte tari. Ministrul Sanatatii sustine ca nu toti au plecat peste hotare. Desi numarul a scazut fata de 2017, statisticile sunt alarmante. De cealalta parte statisticile Colegiului Medicilor indicau faptul ca la fiecare sase ore un medic pleaca din Romania.
O analiză hotnews realizată pe datele de la Ministerul Sănătății și Colegiul Medicilor arată că România stă din ce în ce mai rău atunci când vine vorba de medici. Și asta pentru că tot mai mulți părăsesc sistemul pentru a lucra în spitalele de peste hotare. Și asta în ciuda creșterilor salariale.În total, 2.312 medici au cerut eliberarea certificatelor de conformitate în anul 2018, în timp ce, în 2017, numărul total a fost de 2.794 de medici. 2.312 medici înseamnă o medie de 6 medici pe zi care au cerut documentele pentru a părăsi țara și a putea profesa în străinătate în anul 2018. Cu un an mai devreme, în 2017, înainte de creșterea salariilor din sistemul sanitar, totalul de 2.794 însemna o medie de 7,6 medici plecați zilnic din țară.
Datele din 2016 ale Colegiului Medicilor indicau o situație și mai alarmantă. În România, un medic pleca din țară la fiecare 6 ore. Peste 14.500 de medici români au solicitat de la Colegiul Medicilor actele necesare pentru a putea profesa în afara ţării în perioada 2010-2016. La finalul anului 2016, peste 10.000 de medici români lucrau în Germania, Franţa şi Marea Britanie. Între anii 2000 și 2013, numărul medicilor români care au părăsit țara a crescut cu peste 650 la sută, depășind 14.000 în 2013 (peste 25% din totalul medicilor români).
La finalul anului trecut la Spitalul de Urgență din Târgoviște de exemplu era un deficit de 90 de medici. În anul 2018 au fost angajați 7 medici, însă tot în 2018 au plecat 7 medici. În lipsa schemei complete, medicii și asistenții care lucrează aici trebuie să facă față avalanșei de pacienți.
Și la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia este deficit de medici, iar adresabilitate crește cu fiecare an. Vin pacienți de la spitalele din județ, iar numărul de paturi, dar și numărul cadrelor medicale este încă insuficient pentru a face față pacienților.
Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti se confrunta o lipsa acuta a personalului medical. Numai numarul posturilor de medici vacante in acest moment se ridica la 104. Sectiile cu cele mai mari problem la capitolul angajati sunt Unitatea de Primiri Urgente, terapia intensiva si cardiologia.
La UPU deficitul este de 16 medici. Lipsa este acoperită de medicii de familie. La urgențe minore situația este alarmantă, timpii de așteptare fiind foarte mari.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe