Raportul Departamentului de Stat al SUA privind traficul de persoane în 2020 arată că România este una dintre principalele surse de oameni traficați pentru sex sau muncă în Europa. Același documenta sublinia că Guvernul român că nu face destul pentru a urmări indicatori de trafic de persoane în rândul comunităților vulnerabile, că serviciile pentru copiii care sunt traficați rămân inadecvate, iar finanțarea pentru asistența și serviciile de protecție a victimelor nu este suficientă. Prim-ministrul Florin Cîţu a atras atenţia zilele acestea asupra faptului că România figurează în continuare pe lista de supraveghere privind traficul de persoane și în raportul pe prima parte din anul 2021.
POSTARE FLORIN CÎȚU
„Departamentul de Stat al SUA a lansat în cursul zilei de ieri Raportul privind Traficul de Persoane pe anul 2021. După eforturile Guvernului de anul precedent, alături de societatea civilă, România se menţine pe lista de supraveghere la nivel 2. Problema traficului de persoane este o prioritate pentru Guvern. Vreau să le transmit tuturor românilor, dar şi specialiştilor, că nicio suspiciune de exploatare nu trebuie ignorată şi trebuie tratată cu maximă seriozitate. Traficul de persoane şi exploatarea trebuie combătute în România. Este nevoie de un efort integrat din partea tuturor instituţiilor. Trebuie să ne asigurăm că nicio persoană vulnerabilă nu mai devine victimă”.
A precizat premierul pe propria pagină de socializare. Țările unde românii sunt traficați pentru sex sau muncă sunt: Austria, Belgia, Croația (unde femeile sunt trimise la muncă agricolă), Franța (femei pentru prostituție și copiii la cerșit), Germania, Grecia (copii romi trimiși la cerșit, furat, vândut mărunțișuri pe stradă), Italia (4% din victimele traficului de ființe umane sunt români) sau Marea Britanie (unde românii sunt în top).