PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ROMÂNIA VOTEAZĂ – VIDEO

ROMÂNIA VOTEAZĂ – VIDEO

de admin
0 vizualizări

Romania isi allege astazi reprezentantii pentru Parlamentul European. Peste 500 de candidați, reprezentanți ai unor formațiuni politice sau independenți, își dispută cele 32 de mandate de europarlamentar. Votarea a inceput la ora 7.00 si se incheie la ora 21.00. Pentru alegerile euoparlamentare au fost organizate 18.532 sectii de votare in tara si 190 de sectii in strainatate pentru alegatorii romani aflati peste hotare.
Peste 18 milioane de alegători cu drept de vot sunt aşteptaţi, astazi, la urne pentru a-i desemna pe cei 32 de reprezentanți ai României în Parlamentul European. Pot vota membrii din Romania in Parlamentul European si cetatenii cu drept de vot ai statelor membre ale UE, altele decat Romania, care au domiciliul sau resedinta in tara noastra si care se inscriu in listele electorale speciale.
De asemenea, au drept de vot cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua alegerilor, inclusiv. Fiecare persoana voteaza la sectia de votare unde este arondata, potrivit domiciliului. Daca in ziua votarii va aflati in alta localitate decat cea de domiciliu, puteti vota la orice sectie de votare. Votarea a inceput la ora 07.00 si se incheie la ora 21.00. In vederea exercitarii votului, va trebui sa prezentati unul din urmatoarele documente aflate in termenul de valabilitate:
– cartea de identitate
-cartea de identitate provizorie
– buletinul de identitate
– pașaportul diplomatic
-pasaportul diplomatic electronic
-carnetul de serviciu militar, in situatia in care sunteți elev al unei scoli militare.
Procedura de votare este urmatoare: odata ajuns la sectia de votare la care sunteti arondat, prezentati actul de identitate unui membru al biroului electoral al sectiei. Acesta vă va cauta numele in lista electorala si vă va cere sa semnati in dreptul numelui . Apoi, vă va da un buletin de vot si o stampila cu care veti merge in cabina de vot. Veti vota separat, intr-o cabina inchisa. Prezenta oricarei alte persoane in cabina de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa! Daca alegatorul, dinmotive temeinice, nu poate sa voteze singur, are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta.
Puteti vota o singura data si o singura lista de candidati sau un singur candidat independent! stampila cu mentiunea „VOTAT” se aplica inauntrul patrulaterului care cuprinde lista candidatilor pe care vreti sa votati. Daca ati aplicat gresit stampila cu mentiunea „VOTAT”, dar nu ati introdus inca buletinul in urna, puteti cere oficialilor sectiei de votare, numai o singura data, un nou buletin de vot. Dupa ce votati , veti indoi buletinul de vot si il veti introduce in urna. Apoi, veti restitui stampila oficialilor sectiei de votare. Acestia vă vor inmana actul de identitate. Foarte important este sa verificati daca pe acesta a fost aplicat timbrul autocolant sau, dupa caz, stampila cu mentiunea VOTAT!
Urna mobilă se va trimite la domiciliul alegătorilor numai ca urmare a unei cereri scrise, care trebuie însoțită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile.
Orice tentative de fraudare a alegerilor se pedepseste astfel:
Contravenții și sancțiuni:
– Continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei, precum și sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor, la sediul secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un candidat sau o listă a unei formațiuni care participă în alegeri se sancționează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei.
– Votul multiplu se sancționează cu închisoare între șase luni și trei ani sau amendă. La fel și votul cu acte de identitate false.
– Cu amendă se sancționează și purtarea, pe durata votării, de către membrii birourilor secțiilor de votare de ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală.
– Este interzisă fotografierea sau filmarea buletinelor de vot și părăsirea secției de votare cu buletine de vot de către alegători. Totodată, nu pot fi instalate echipamente de înregistrare audio și video în secțiile de votare.

REPORTER: Cătălina Sandu
IMAGINE: Răducu Rădoi

https://www.youtube.com/watch?v=lxinWy8McWU

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe