PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ROMÂNII AU UITAT DE PREVENȚIE – VIDEO

ROMÂNII AU UITAT DE PREVENȚIE – VIDEO

de Andrei Oprescu
2 vizualizări

Daca durerea nu e insuportabila, romanul nu merge sub nicio forma la medic. Si nu pentru ca se teme sa-l deranjeze ci pentru ca cei mai multi sunt ignoranti cu propria stare de sanatate. Cel putin asta sugereaza atitudinea pupulatiei fata de programul de preventie initiat de autoritatile sanitare. In ultimele doua luni si jumatate, de cand a debutat programul, doar 2.300 de 13 milioane de pacienti au bine voit sa mearga si sa isi faca un simplu control preventiv. 

La usa medicilor ajung de cele mai multe ori bolnavi care au fost cu adevarat speriati de o boala sau de o durere atroce. Prea putini sunt romanii care o fac in scop preventiv. La scest moment sunt inca zeci de cabinete medicale in care, de la inceputul anului, nu a venit nimeni interesat sa afle cate ceva despre starea de sanatate, fara sa fi fost impins de o anumita problema. 

Pe de alta parte, in orasele mari, exista cabinete medicale unde pacientii s-au prezentat la control constiinciosi. De la 1 iulie si pana acum,cateva sute de romani au venit la controale preventive. Fiecare completeaza un chestionar care are rolul de a descoperi din vreme cancerul, depresia, bolile de inima si cele de plamani sau dependenta de alcool. Consultatiile se acorda, gratuit, o data la trei ani asiguratilor care au pana in 40 de ani si o data pe an celor care au trecut de aceasta varsta. Iar controale scot la iveala o serie de probleme.

Potrivit legii, aceste controale sunt obligatorii, insa, pana la acesata data autoritatile nu au stabilit sanctiunile pentru ccei care nu se prezinta. Asa se face ca in doua luni si jumatate de la demarearea programului doar 2.300 de romani au trecut pragul medicului de familie. Din pacate, programul de preventie al Ministerul Sanatatii nu este la primul esec. In 2008, fostul ministrul Eugen Nicolaescu a cheltuit 170 de milioane de euro si a reusit sa adune informatiile medicale pentru mai mult de 10 milioane de oameni, insa nu le-a valorificat in niciun fel.

Ilona Rotaru Ciprian Rusa

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe