Cei mai multi dintre soferi parca se grabesc spre moarte. Statisticile arata ca romanii au primit in prima jumatate a acestui ani cele mai multe amenzi pentru depasirea regimului legal de viteza, iar cele mai multe accidente mortale au avut loc din acelasi motiv. Numai in judetul Dambovita au fost peste 16 mii de conducatori auto sanctionati pentru viteza, in primele sase luni ale anului 2015.
Dambovitenii par cei mai mari vitezomani. Nu o spunem noi, ci statisticile Inspectoratului Judetean de Politie, in care cei mai multi conducatori auto au fost sanctionati pentru ca au uitat piciorul pe pedala de acceleratie. In perioada ianuarie-iunie, politistii din cadrul Serviciului Rutier Dambovita si ai formatiunilor de profil au desfasurat 1091 de actiuni pentru depistarea si sanctionarea prompta a participantilor la trafic care nu respecta regulile de circulatie.
Dintre acestea, 334 au fost pentru prevenirea si combaterea excesului de viteza, iar 103 pe linia conducerii autovehiculelor sub influenta bauturilor alcoolice. In cadrul actiunilor, au fost aplicate 38 171 de contraventii, dintre care 16 196 pentru nerespectarea regimului legal de viteza, iar 5 850 pentru neportul centurii de siguranta. 388 de conducatori auto au fosat sanctionati ca urmare a neacordarii prioritatii de trecere pietonilor si vehiculelor, iar alti 443 pentru utilizarea telefonului mobil in timpul mersului, fara ca acesta sa fie prevazut cu sistem tip „maini libere”.
In cazul a 285 de conducatori auto s-a dispus masura retinerii permisului de conducere pentru depasirea vitezei maxime admise pe sectorul respectiv de drum cu mai mult de 50 de km/h. Din pacate, graba soferilor a generat adevarate tragedii. In primele sase luni ale anului in curs, pe raza judetului Dambovita, au fost inregistrate 239 de accidente rutiere, dintre care 57 grave, ce au avut drept urmare decesul a 13 persoane si vatamarea corporala grava a 47 de persoane.
Analizand cauzele generatoare, se poate observa ca pe fondul vitezei neadaptate s-au produs 14 accidente rutiere grave a caror consecinte au fost decesul unei persoane, ranirea grava a 15 persoane si usoara a altor 12 persoane si 31 de accidente rutiere usoare, soldate cu 48 de cetateni raniti usor. Se pare ca soferii nu s-au speriat nici de amenzile usturatoare care s-au marit in acest an si sunt dispusi mai degraba sa plateasca amenzi de mii de lei, decat sa respecte regulile de circulatie.
La nivel national, peste 88 la suta dintre accidentele rutiere petrecute de la inceputul anului s-au produs din vina soferilor. Datele statistice arata ca in perioada ianuarie-iunie 2015, au fost inregistrate 1.110 accidente rutiere, soldate cu 129 persoane decedate si 1.348 traumatizate.