PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ROMÂNII, FANI AI MEDICAMENTELOR – VIDEO

ROMÂNII, FANI AI MEDICAMENTELOR – VIDEO

de admin
4 vizualizări

Peste jumatate dintre romani cumpara lunar sau bilunar medicamente fara prescriptie medicale. Potrivit celui mai recent studiu in domeniu, cele mai multe persoane au facut un obicei din a trece pragul farmaciilor pentru a cumpara medicamente, a caror eliberare nu este stict legata de vizita la medic. Astfel, daca 26% dintre romani cumpara medicamente fara prescriptie o data pe luna, 25% merg la farmacie de doua ori pe luna fara a avea o reteta. Cand vine vorba de costuri, studiul arata ca romanii sunt dispusi sa dea oricat pentru alinarea durerii, cei mai multi aleg sa plateasca lunar chiar si 100 de lei pentru pastile.
Cel de-al patrulea val al sudiului CONFIDO arata ca nu mai putin de 67% dintre romani cumpara medicamente eliberate pe baza de reteta cel putin o data la 3 luni, femeile fiind cele mai mari cumparatoare de medicamente. 30% dintre reprezentantele sexului frumos merg frecvent in faramacii. In ceea ce priveste regiunile social-istorice, majoritatea locuitorilor din Muntenia, adica 30%, sunt cei care achizitioneaza medicamente. Cand vine insa vorba de medicamentele pentru a caror achizitie nu este necesara prescriptia medicului, comportamentul de cumparare se modifica, jumatate dintre romani facand des astfel de cumparaturi: 26% lunar si 25% bilunar. Exista insa si foarte multe persoane care fac presiuni asupra farmacistilor atunci cand vine vorba de medicamentele intoduse in ultimii ani in categoria celor care nu se elibereaza fara reteta medicala.
De remarcat sunt si diferentele de regiuni privind frecventa cu care sunt achizitionate medicamentele fara reteta, comparativ cu cele ce pot fi cumparate doar in baza unei prescriptii medicale. Astfel, locuitorii Munteniei cumpara medicamente fara reteta de doua ori pe luna: 28% si, respectiv, 27%. La randul lor, bucurestenii opteaza tot pentru cumparaturi lunare, procentul acestora fiind cel mai ridicat la nivel national: 29%.
Studiul mai arata ca 29% dintre cei care au achizitionat in ultimele 3 luni medicamente care se elibereaza cu reteta au achitat sume medii lunare cuprinse intre 50-99 lei, iar numarul celor care au platit in medie 100-149 lei pe luna pentru medicamente eliberate cu reteta este insa mai mic, de 17%. Cand vine vorba de suplimentele nutritive, romanii nu preconizeaza sa aloce sume la fel de generoase.
Astfel, aproximativ o treime dintre acestia vor aloca un buget mediu de 1-24 lei in urmatoarele 3 luni pentru cumpararea de suplimente nutritive. In plus, barbatii sunt cei care afirma in procent mai mare comparativ cu femeile ca vor aloca un buget cuprins intre 0-24 lei.

Ilona Rotaru
Eduard Găiseanu

https://www.youtube.com/watch?v=Zza443VDDfQ

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe