PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ROMÂNII, „ȘORICEII” DE LABORATOR

ROMÂNII, „ȘORICEII” DE LABORATOR

de admin
9 vizualizări

Lipsa locurilor de munca si traiul greu ii impinge pe romani sa ia decizii care le pun viata in pericol. Saraci si in pragul disperarii oamenii se transforma, pentru cativa bani, in cobai. Accepta fara sa stea pe ganduri sa fie testate pe ei medicamente noi cu efecte secundare necunoscute si asta face ca Romanaia sa fie tara preferata de companiile farmaceutice, care fac aici an de an sute de experimente. Din nefericire, nimeni nu le spune ce produse testeaza pe pielea lor si efectele adverse, ci doar cati…bani castiga.
Cand situatia economica a tarii pare sa nu se mai redreseze multi romani primesc ca o binecuvantare orice suma de bani,oricat ar fi ea de mica. Chiar daca asta i-ar costa propria sanatate sau …viata. Sute de persoane accepta sa devina subiecti de experimente pentru industria farmaceutica.
La noi, studiile clinice sunt mult mai ieftine decat in Occident, spun specialistii, iar pentru voluntari, experimentele au devenit singura sansa de a avea acces la medicamente de ultima generatie si de a primi un venit.
Potrivit Agentiei Nationale a Medicamentului, in prezent in tara noastra sunt executate 300 de astfel de cercetari. Iar sumele care se investesc nu sunt deloc de neglijat, anual 200 de milioane de euro merg catre acest domeniu.
In cobai sunt transformati si pacientii care ajung in spitale. Testarea medicamentelor noi pe bolnavi este practicata tot mai des de catre medicii care nu fac altceva decat sa isi mareasca veniturile prin aceste mijloace. Insa, de multe ori boala ii impinge pe romani sa accepte sa testeze medicamente pe propria lor piele. Din cauza lipsei de medicamentelor de ultima generatie, un studiu clinic poate insemna o sansa la viata.
“Cobaii umani” sunt racolati atat de pe strada, din unitatile medicale cat si din mediul virtual. Un site de recrutare poate aduna sute de voluntari care isi ofera trupul si sanatatea pentru experimentele farmacologice. Un job pentru care nu trebuie decat sa ai varsta de 18 ani, analize bune si sa prejinti incredere si seriozitatea de a respecta un program zilnic.
In functie de tipul tratamentului, unele teste pot dura chiar si pana la cinci luni. Ne fac rau sau nu, aceste teste se fac in conformitete cu legea. In plus aceste firme sunt asigurare ce garanteaza raspunderea civila in ceea ce priveste voluntarii. Astfel ca, in cazul in care un voluntar isi pierde viata familia ar putea incasa o suma de bani din toata aceasta afacere.

Ilona Rotaru
Ciprian Rusa

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe