Peste 18 milioane de alegatori sunt asteptati la urne in noiembrie pentru a-si alege presedintele dintre cei 14 candidati inscrisi in competitia electorala. Toate cele 14 candidaturi au fost admise de BEC pe 24 septembrie, acestea ramanand definitive din data de 28 septembrie. De asemenea, toate contestatiile depuse impotriva candidatilor au fost respinse de Curtea Constitutionala.
Ne mai despart doar patru saptamani pana cand romanii vor fi chemati la vot pentru a-si alege presedintele pentru urmatorii cinci ani. La scrutinul din 2 noiembrie se vor alinia la start nu mai putin de 14 candidati, reprezentanti ai partidelor si aliantelor politice dar si independenti. Si-au depus candidatura Victor Ponta, Klaus Iohannis, Elena Udrea, Dan Diaconescu, Kelemen Hunor, Corneliu Vadim Tudor. Acestia ar fi cei mai cunoscuti prezidentiabili sustinuti de principalele formatiuni politice. Functia de presedinte mai este vizata si de patru ,,vedete,, ale politicii, dar care candideaza ca independenti: Calin Popescu Tariceanu, Gheorghe Funar, Monica MAcovei si Teodor Melescanu. In cursa au mai intrat si mult mai putin cunoscutii Constantin Rotaru (Partidul Alianta Socialista), William Brinză (Partidul Ecologist Roman), Mirel Mircea Amariței (Prodemo) si Szilagyi Zsolt (Partidul Popular Maghiar din Transilvania).
Prima pozitie pe buletinul va fi ocupata, dupa extragerea la sorti efectuata de Biroul Electoral Central, de candidatul UDMR, Kelemen Hunor, urmat de Klaus Iohannis, Dan Diaconescu si Victor Ponta.
Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorala Permanenta, au drept de vot la primul tur al alegerilor prezidentiale, pe 2 noiembrie, 18.313.698 de cetateni romani, iar 18.321.512 pe 16 noiembrie, la turul al doilea. Pentru cetatenii romani din afara granitelor care doresc sa isi exercite dreptul de vot, vor fi organizate 294 de sectii.