ROŞIILE GALBENE ŞI ROZ, LA MARE CĂUTARE

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Solariile agricultorilor din Băleni au prins culoare în această perioadă, caând roşiile sunt numai bune de cules. Nu ne referim doar la culoarea clasică, roşu aprins, ci şi la galben şi roz, pentru că ţăranii au decis să încerce toate soiurile de tomate. Spun că în pieţe sunt căutate şi alte feluri de roşii, iar preţurile celor bulgăreşti sunt duble, faţă de roşiile clasice.

Roşiile galbene au o creştere determinată, în sensul că atunci când ajung la maturitate firul nu mai creşte şi dă până la 3-4 kilograme de legume. Acestea sporesc diversitatea producţiei şi au început să fie din ce în ce mai căutate.

Dumitru Ristea, din comuna Băleni, a decis să cultive şi roşii galbene şi pentru nepoţii săi, dar şi după ce clienţii i-au cerut acest lucru în nenumărate rânduri. A cultivat 500 de metri pătraţi şi spune scoate până la 5-6 kilograme pe fir, pentru că le îngrijeşte cu atenţie.

Agricultorul nu s-a limitat doar la roşiile galbene şi a încercat şi soiul bulgăresc sau soiul gigant, cum i se mai spune. O singură roşie poate kântării până la un kilogram. Media este de 700-800 de grame per bucată. Nu doar dimensiunea şi culoarea fac diferenţa, ci şi gustul care nu poate fi comparat cu cel al roşiilor clasice.

Preţul roşiilor de grădină, de culoare roz, se ridică până la 6 lei/kg, adică dublu faţă de preţul roşiilor hibrid.

Diversitatea producţiei îi ajută pe agricultori să obţină profit mai mare din vânzările la piaţă. O tarabă mai colorată şi cu marfă frumoasă atrage mai mulţi clienţi.

 

Comenteaza

comentarii

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Recomandarile redactiei

Ultimele stiri