Pregatirile pentru Bacalaureat au intrat in linie dreapta. Cuprinsi de emotii la fel ca intr-o adevarata zi de examen, elevii claselor a XII-a si, in premiera, elevii din clasa a XI-a au sustinut luni prima proba la Limba si Literatura Romana. Proba deloc dificila pentru cei care…au invatat.
Zi plina de emotii pentru toti elevii de liceu din anii terminali. De astazi a inceput seria de simulari ale examenului de bacalaureat. In premiera, elevii de clasa a XI-a vor da examen dupa aceleasi modele de subiecte pe care dau si elevii de clasa a XII-a si in aceleasi conditii ca la examenul din vara.
Iar emotiile nu se opresc aici, conform calendarului privind organizarea si desfasurarea simularii bacalaureatului pe 4 martie este programat examenul pentru limba si literatura materna, in 5 martie va fi proba obiligatorie a profilului si in 7 martie, proba la alegere a profilului si specializarii. Simularile vor dura trei ore, sunt organizate doar pentru probele scrise, si vor fi cu subiecte unice.
Primii care au trecut anul acesta prin simularile examenelor nationale au fost elevii de clasa a VIII-a, insa acestia au avut rezultate slabe, ce dau de gandit si oficialilor, si profesorilor. Tocmai de aceea Ministrul Educatiei spera ca introducerea simularii si la clasa a XI-a sa duca la cresterea ratei de promovare dupa ce, anul trecut, doar 56% dintre elevi au reusit sa treaca acest examen. Si chiar daca pare greu de crezut, masura ministerului este privita cu ochi buni de mare majoritate a elevilor.
Examenele sunt insa diferite pentru cele doua categorii de liceeni. Cei din clasa a XII-a, care se pregatesc pentru Bac-ul din vara aceasta, vor trece prin simulari pentru toate testele scrise, in timp ce elevii din clasa a XI-a vor da testari doar la Romana si la proba obligatorie a profilului, Matematica sau Istorie.
Ca si in cazul simularilor de Evaluare Nationala, rezultatele obtinute de elevi la simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat national sunt analizate la nivelul fiecarei unitati de invatamant in care s-au desfasurat simularile nationale din anul scolar 2013-2014, prin discutii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, sedinte cu parintii, precum si la nivelul consiliului profesoral, in vederea adoptarii unor masuri pentru imbunatatirea performantelor scolare.Rezultatele simularilor vor fi afisate pe 14 martie, iar notele nu pot fi contestate si nici nu vor fi trecute in catalog.
Echipa: Ilona Rotaru/Radu Constantinescu