PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » S-AU ÎNTORS ACASĂ – VIDEO

S-AU ÎNTORS ACASĂ – VIDEO

de Andrei Oprescu
1 vizualizări

Inceputul de an scolar i-a gasit in bancile romanesti. Criza economica din strainatate ii determina pe tot mai multi romani sa se reintoarca in tara. Asa se face ca, si in acest an sute de copii au fost reinscrisi in sistemul de invatamant romanesc . Cei mai multi dintre acestia provin din scoli din Spania, Italia si Anglia. Dupa ani de zile petrecuti in strainatate, copiii sunt nevoiti sa tina pasul cu alti colegi si sa se adapteze rapid. Numai ca pentru ei totul este nou: de la limba, obiceiuri la orar si programa scolara. Primele luni sunt cele mai grele. Cum se vede acum Romania prin ochii acestor copii, aflati in materialul urmator!

Javier Andres este elev in clasa a-V-a la Scoala Nr. 2 I.A Bratescu Voinesti din Targoviste. Baiatul a invatat in clasele primare intr-o scoala din Spania pentru ca acolo a locuit cu parintii. Cand familia a luat decizia de a se intoarce in tara Javier a revenit in bancile romanesti. Desi este greu la inceput, recunoaste ca ii place mai mult in Romania.

Javier este un norocos. Pentru ca a invatat foarte bine, nu a ramas cu mult in urma colegilor, iar profesorii au numai cuvinte de lauda despre el. Numai in scolile din judetul Dambovita in ultimii doi ani au revenit sute de elevi care au locuit si invatat peste hotare . In anul scolar 2013-2014 s-au intors acasa 207 elevi, cei mai multi din Spania, Italia,Germania si Grecia. Si clopotelul de inceput de an scolar 2014-2015 i-a gasit in scolile dambovitene pe 54 de elevi, majoritatea veniti din Spania si Italia.

In timp ce numarul elevilor intorsi in bancile romanesti creste, autoritatile nu iau nicio masura pentru a le veni in ajutor. Singurii care ii ajuta sunt profesorii de la clasa. Numai cei ai caror parinti se implica si dau dovada de vointa reusesc sa tina pasul cu sistemul romanesc.

Reporter: Cătălian Sandu

Imagine: Radu Constantinescu

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe