PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SĂNĂTATE FĂCUTĂ SCRUM

SĂNĂTATE FĂCUTĂ SCRUM

de Andrei Oprescu
146 vizualizări

România şi Bulgaria au cel mai mare număr de fumători, raportat la numărul populaţiei, arată studiul realizat de Adam Smith Institut din Londra. În România, sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, după cel petrolier. În România conform datelor statistice din 2010 43.000 de oameni au murit ca urmare a bolilor dezvoltate în urma consumului de tutun, iar în 2016 mortalitatea era de 36.000. Grav este că de la an la an numărul fumătorilor crește, iar vârsta de la care se apucă de fumat scade.
Tot studiul arată că țările dezvoltate precum Suedia au cea mai redusă rată din Europa privind numărul fumătorilor. Motivul pentru care ţările mai dezvoltate, bogate, au rate mai scăzute este că, în primul rând, au sisteme puternice de reglementare în domeniu, iar în medie nivelul de educaţie este ridicat, iar populaţia este mult mai conştientă de riscurile asociate fumatului.
Potrivit informațiilor făcute publice de Asociția pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, în anul 2013, cea mai recentă raportare, arata că: elevii de gimnaziu cu vârsta între 13 – 15 ani care au afirmat că au fumat cel puţin o dată în viaţă (33,9% din tot eşantionul cercetat) au fost întrebaţi la ce vârstă au fumat prima ţigară: 15,1% au fumat prima ţigară la 7 ani sau chiar mai puţin.Procentul fetelor cu vârsta de 15 ani care afirmă că au încercat prima ţigară la 13 ani sau mai devreme a crescut semnificativ din 2010 până în 2014, de la 11% la 16%. Procentul copiilor care afirmă că fumează constant este următorul: mai mult de un sfert (29%) din totalul copiilor cu vârsta între 15 şi 16 ani, şcolarizaţi. 20% dintre băieţi şi 17% dintre fete deja consumă tutun cel puţin o dată pe săptămână.

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe