PRIMA PAGINĂ » SĂNĂTATEA, ÎN IMPAS!

SĂNĂTATEA, ÎN IMPAS!

de Andrei Oprescu
4 vizualizări

Sanatatea este din nou pe ultimul plan! Desi Programul National de Screening pentru Cancerul de Col uterin care a debutat in toamna anului trecut trebuia sa se desfasoare pe o perioada de 5 ani, in Dambovita, in acest moment programul este blocat pentru ca nu mai sunt fonduri. Situatia se prezinta la fel si in alte judetele ale tarii. Chiar daca serviciul de screening gratuit se deruleaza de 9 luni sunt si dambovitence care nu au aflat de aceasta posibilitate de testare si prevenire a cancerului de col uterin.

In judetului Dambovita Programul National de Screening pentru Cancerul de Col Uterin a inceput in luna octombrie 2012. Programul este gratuit si se adreseaza femeilor din grupa de varsta 24-65 de ani, scopul fiind depistarea cancerului de col uterin in stadii precoce si reducerea mortalitatii. In cele 9 luni de la debutul programului,  la nivelul judetului au fost testate gratuit 3432 de femei. In present, in Dambovita, programul  care ar trebui sa depisteze din timp semnele bolii care ucide 6 romance zilnic este blocat din lipsa banilor. Problema fondurilor necesare va fi discutata la rectificarea bugetar din iulie.

In ciuda numarului mare de centre de informare cu privire la posibilitatea de testare gratuita a femeilor pentru depistarea acestei boli, unele dambovitence au ales sa plateasca pentru acest test la cabinet particulare, altele nici nu au auzit de acest program.

Testul este gratuit, nedureros, nu prezinta complicatii si poate depista doua tipuri de leziuni: benigme care pot duce la cancer sau cancerul de col uterin. In prima faza, femeile care doresc sa faca acest test, vor merge la medicul de familie unde vor primi un formular si o lista a centrelor de recoltare si programul de functionare al acestora. Cu aceste documente vor merge catre unul din centrele de recoltare, unde li se va lua o mostra denumita frotil. Dupa recoltare, rezultatul va fi trimis catre medicul de familie in maxim 30 de zile, iar acesta are obligatia de a comunica respectivul rezultat catre pacienta.

 

ECHIPA: Catalina SANDU/Madalin ANCA

http://youtu.be/7oEn5471JdI

 

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe