PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SAPTAMANA PATIMILOR

SAPTAMANA PATIMILOR

de admin
14 vizualizări

Crestinii ortodocsi au intrat in Saptamana Mare, numita si Saptamana Patimilor. Este perioada in care credinciosii se pregatesc pentru a intampina asa cum se cuvine Sarbatoarea Invierii Domnului. In fiecare seara, in biserici se citesc Sfintele Denii. In aceasta ultima saptamana din post, preotii ii indeamna pe damboviteni sa vina in biserici penrtu a se spovedi si pentru a primi Sfanta Impartasanie.

http://www.youtube.com/watch?v=8pWcBI94XUs

Saptamana Patimilor este cea mai importanta din Postul Pastelui. Credinciosii postesc si vin la biserica pentru a se spovedi si pentru a se impartasi.

In Saptamana Mare, in biserici se tin slujbe speciale: Deniile, de o frumusete deosebita care evidentiaza momentele dramatice legate de Patimile si Jertfa Mantuitorului Iisus Hristos. Doua dintre ele au o semnificatie aparte. Denia din Joia Patimilor, cunoscuta si sub numele de Denia celor 12 Evanghelii, recapituleaza istoria mantuirii in constiinta credinciosilor, incepand cu Cina cea de Taina, judecarea de catre Pilat, rastignirea si moartea, incheind cu punerea in mormant. In Vinerea Neagra, in biserici se oficiaza Denia Prohodului, cea mai trista din zilele patimirii Domnului. Slujba se incheie cu procesiunea de inconjurare a bisericii, care simbolizeaza inmormantarea lui Iisus.

Traditia populara spune ca trebuie sa respectam mai multe obiceiuri in Saptamana Mare, pentru a ne merge bine. In aceste zile se face curatenie generala in casa si in curte. Barbatii muncesc la camp pana cel tarziu in ziua de joi, cand revin in gospodarie si isi ajuta nevestele la treburile casnice. Vopsitul oualor in rosu se face in Joia Mare, urmand ca in Sambata Mare sa se coaca pasca si cozonacul ce vor fi aduse la biserica in noaptea de Inviere pentru a fi sfintite.

ECHIPA: Madalina Zabava / Eduard Leasa, Viorel Mateescu

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe