PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SĂRĂCIȚI ȘI DE ASISTENȚI – VIDEO

SĂRĂCIȚI ȘI DE ASISTENȚI – VIDEO

de admin
2 vizualizări

In timp ce Romania devine din ce in ce mai saraca cand vine vorba de medicii care profeseaza in spitalele din tara, acestia emigrand in numar tot mai mare, tarile straine, ajutate de autoritatile nationale, fac demersuri pentru a ne lasa si fara asistenti. Aproape 60 de mii de absolventi ai cursurilor de invatamnat postliceal care au obtinut diploma de asistenti medicali generalisti inainte de anul 2010, pot obtine recunoasterea calificarilor profesionale in spatiul european in urma absolvirii unui curs de revalorizare a diplomei pe durata de 1 an.
In urma unor serii de negocieri purtate cu reprezentantii Comisiei Europene, autoritatile nationale – Ministerul Sanatatii, Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania si Ministerul Educatiei Nationale au obtinut revizuirea Directivei 2005/36/CE privind recunoasterea calificarilor profesionale. In urma acestor negocieri, Romania va avea dreptul de a implementa un program de revalorizare ce are ca scop perfectionarea formarii anterioare a asistentilor medicali in vederea dobandirii unei formari conforme criteriilor minime prevazute de directiva europeana.
Ministerul Sanatatii atrage atentia asupra fatului ca, in urma acestor masuri, studiile postiliceale dobandite nu vor fi echivalate cu studiile universitare. Asistentii medicali generalisti care doresc sa beneficieze de noile masuri se pot adresa scolilor postliceale de stat care vor fi acreditate de Ministerul Educatiei Nationale pentru derularea cursurilor de revalorizare.
Dupa integrarea Romaniei in UE si ca urmare a angajarii in spitalele din Vestul Europei, numarul asistentilor care au ales sa paraseasaca tara din cauza salariilr mici, a atins de la an la an record dupa record. Statisticile de anul trecut aratau ca 50.000 de asistenti au parasit sistemul sanitar. Aproximativ 10% dintre asistentii din Romania emigreaza in fiecare an catre Italia, Franta, Spania, Marea Britanie si Scandinavia. Autoritatile recunosc ca, o strategie eficienta pentru aceasta problema lipseste si unele dintre masurile de retentie a fortei de munca din zonele rurale nu s-au dovedit eficiente.

Ilona Rotaru
Eduard Găiseanu

https://www.youtube.com/watch?v=gd53_r4E_OE

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe