SARBATORI LA DATORIE

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Cei mai multi romani vor intampina noul an la petreceri, cu preparate delicioase si sampanie din belsug. Ei sunt cei norocosi, care de sarbatori au liber. Altii se vad nevoiti sa petreaca Revelionul sau 1 ianuarie, la munca. Acesti angajati trebuie insa recompensati cu alte zile libere sau cu un salariu mai mare. Patronii care nu le respecta drepturile risca sa fie aspru sanctionati.

In timp ce multi angajati se bucura de zile libere de Anul Nou, altii vor intampina 2014 la datorie. Activitatea nu poate fi intrerupta de exemplu in unitatile sanitare si in cele de alimentatie publica, in zilele de sarbatoare legala, astfel incat romanii sa dispuna de asistenta medicala si de alimentele de stricta necesitate. La datorie vor fi de Anul Nou si pompierii, jandarmii si oamenii legii. In Dambovita, peste 180 de politisti de ordine publica, de la rutiera, de la Transporturi Feroviare dar si luptatori SAS vor actiona pentru siguranta cetatenilor.

Pentru acesti angajati insa, care lucreaza in zilele de sarbatori legale, Codul Muncii prevede compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile sau sa beneficieze de unspor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Legislatia muncii nu este deloc blanda cu angajatorii care le incalca salariatilor dreptul de a beneficia de zilele libere acordate de stat. Mai exact, amenzile pentru patronii prinsi in neregula nu pot fi mai mici de 5.000 de lei, insa pot ajunge si la 10.000 de lei.

 

ECHIPA: Madalina Zabava / Ciprian Rusa

 

 

Comenteaza

comentarii

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Cele mai citite

Utile

Recomandarile redactiei

Ultimele stiri