PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SCAD PREȚURILE, DISPAR NOI MEDICAMENTE

SCAD PREȚURILE, DISPAR NOI MEDICAMENTE

de Andrei Oprescu
3 vizualizări

Bolnavii au parte de o nouă veste proastă. Coborârea prețului medicamentelor la nivelul celor generice ar putea provoca un adevărat dezastru în România. Potrivit estimărilor făcute de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente, peste 123 de tratamente ar urma să dispară de pe piață din luna iulie.

Vestea a venit ca un fulger pentru 800.000 de pacienti români care riscă să rămână fără tratamente inovatoare. În loc să fie introduse și în România medicamente noi, testate, care să-i ajute pe pacienții cu boli cronice, în realitate, în câteva luni peste 120 de medicamente ar putea să dispară din farmacii. Motivul este unul simplu:coborârea preţului medicamentelor originale la nivelul celor generice.

comunicat de presă ARPIM

„Această prevedere va avea consecinţe deosebit de grave asupra pacienţilor români, nu doar imediate, prin limitarea accesului acestora la tratament, ci şi pe termen lung. Preţul medicamentelor va coborî cu 35% sub minimul european, total nesustenabil, ceea ce îi obligă pe producătorii de medicamente nu doar să-şi reconsidere portofoliul de produse, ci şi să reevalueze oportunitatea de a aduce noi medicamente în România”.

 

De altfel, problemele au apărut încă de anul trecut când Ministerul Sănătăţii a luat decizia de a scădea preţurile la 1.500 de medicamente pentru boli cronice în aşa fel încât să vină în sprijinul pacienţilor, iar măsura pare să se fi întors împotriva sa. Concret, de când a fost luată decizia de la o lună la alta medicamentele dispar de pe rafturile din farmacii, iar bolnavii sunt nevoiţi să alerge mai mult pentru a obţine produsele de care aveau nevoie pentru a-şi ţine bolile sub control.

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe