Nici nu s-a incheiat bine anul scolar, ca au si aparut controversele in privinta anul scolar viitor. Ca de fiecare data schimbarea este cuvantul de ordine, iar elevii sunt cei care vor fi din nou dati peste cap. Mai multe examene, admiteri diferite, modificarea numarului de ani de studiu, toate figureaza pe un proiect al noii Legi a educatiei. Ministrul nu a oferit inca o certitudine in privinta definitivarii noii legi.
Unele modificari vizate, sunt de fapt reveniri la sistemul existent cu mai multi ani ani in urma, cum ar fi grupa pregatitoare la gradinita, dar si evaluarea la finalul clasei a VIII-a la mai multe materii, cu unele probe sustinute in timpul anului scolar. Astfel, potrivit proiectului sistemul national de invatamant preuniversitar cuprinde: educatie timpurie (0-6 ani), invatamant primar (clasele I-IV-) si invatamant gimnazial si liceal.
Nici evaluarea nationala nu scapa de schimbari. Absolventii de clasa a VIII-a vor sustine probe scrise la limba si literatura romana si la limba materna, precum si o proba scrisa transdisciplinara la matematică si stiinte. La acestea se adauga o proba orala la o limbă straina, o proba practica de utilizare a calculatorului si o proba orala de evaluare a competentelor civice si sociale.
Ministrul Educatiei a declarat ca proiectul ar putea fi definitivat pana la sfarsitul acestui an.
REPORTER: CĂTĂLINA SANDU/ RĂDUCU RĂDOI