PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ŞCOLI FĂRĂ PAZĂ ŞI FĂRĂ GARDURI

ŞCOLI FĂRĂ PAZĂ ŞI FĂRĂ GARDURI

de Andrei Oprescu
40 vizualizări

 

Şcoala a început cu probleme în judeţul Dâmboviţa, unde mai mult de jumătate din instituţiile de învăţământ funcţionează fără pază, fără camere de supraveghere, iar în anumite cazuri lipsesc şi gardurile împrejmuitoare. La Vârfuri, spre exemplu, copiii de gradiniţă sunt în pericol atunci cand ies în curtea unităţii de învăţământ pentru că nu există gard spre drumul judeţean, pe care se circulă intens. La Găeşti, lipsa paznicilor şi-a spus cuvântul pentru că o şcoală a fost vandalizată chiar înainte de începerea anului şcolar.

La nivelul judeţului Dâmboviţa, există 272 de unităţi şcolare dintr-un total de 533 care nu beneficiază de niciun fel de sistem de pază, uman sau tehnologic.

De angajarea paznicilor sunt răspunzătoare administraţiile locale, care ar trebui să facă investiţii şi în ceea ce priveşte împrejmuirea instituţiilor de învăţământ. În Dâmboviţa, în patru localităţi unităţile şcolare nu sunt împrejmuite cu garduri de protecţie. Așa se întâmplă în comuna Vârfuri, în satul Suviţa, unde o grădiniță funcționează la marginea Drumului Judeţean 710 A, Moreni-Pucioasa, intens circulat, dar care nu este împrejmuită cu gard.

Terenul pe care funcţionează grădiniţa aparţine unui sătean. Mai mult decât atât, grădiniţa este lipită de conacul, care îi aparţine tot localnicului. Proprietarul nu s-a putut înţelege cu administraţia locală pentru a fi pus în posesie sau pentru a fi despăgubit.

Autorităţile locale spun că nu au o altă locaţie disponibilă pentru a muta grădiniţa şi că, momentan, nu există o soluţie pentru grădinari. La polul opus, proprietarul nu are de gând să renunţe la teren. Fără gard şi fără pază, copiii nu sunt în siguranţă în unităţile de învăţământ. Un alt exemplu elocvent vine din oraşul Găeşti, unde, chiar înainte de deschiderea anului şcolar o şcoală a fost vandalizată. Vandalii şi-au făcut de cap prin toată şcoala fără a fi deranjaţi de nimeni. Autorii nu au fost prinşi pentru că instituţia de învăţământ nu beneficiază nici de pază, nici de sistem de supraveghere video.

Conducerea Colegiului Naţional Vladimir Streinu din Găeşti crede că vandalii sunt nişte copii care locuiesc în zonă, iar acţiunea lor a fost doar o joacă, o joacă în urma căreia a rămas un adevărat dezastru.

Vandalii au plecat şi cu un calculator din instituţia de învăţământ, pe care l-au ascuns în rulota din curtea şcolii, în care se vând dulciuri.

Deschiderea anului şcolar s-a făcut la corpul principal al Colegiului Naţional Vladimir Streinu, pentru că la fosta Şcoală Numărul 1 funcţionează doar o parte a instituţiei de învăţământ şi câteva clase de grădiniţă.

Poliţiştii găeşteni au deschis o anchetă în acest caz şi urmează să depisteze autorii după amprentele găsite la faţa locului. Aceştia sunt cercetaţi pentru intrare prin efracţie, vandalism şi furt.

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe