PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SE REDESCHIDE MUZEUL PELEȘ

SE REDESCHIDE MUZEUL PELEȘ

de Andrei Oprescu
7 vizualizări

De duminică, Complexul Muzeal Peleș va putea fi din nou vizitat, după o lună în care accesul publicului a fost oprit din cauza lucrărilor de  curățenie și conservare.Operatiunea se desfasoară în mod obligatoaiu în noiembrie,deoarece este perioada cu cei mai puțini vizitatori la Muzeul Național Peleș, iar agențiile de turism au mai puține solicitări.

Spațiile supuse acestui program complex sunt numeroase și cuprind atât pe cele muzeale, compuse din: 160 de camere, 30 de băi, coridoare, precum și corpul administrativ, podurile sau subsolul. Reprezentanții muzeului spun că pentru reușita acestui program complex se stabilește ordinea operațiilor de curățare a mobilierului și a sutelor de obiecte de patrimoniu.  Stabilirea echipelor pe trasee și a desfășurătorului pe etape de lucru nu este deloc simplă, mai ales că unele dintre sălile muzeului sunt foarte înalte iar accesul la sculpturile ornamentale și tapiseriile de pe tavane este unul dificil, apelându-se chiar și la alpiniști utilitari.

Fiecare echipă lucrează sistematic, respectând ordinea operațiilor: se degajează spațiile de piesele de artă decorativă, care sunt păstrate în spații-tampon, unde sunt curățate și protejate până la reetalare, apoi se desprăfuiesc pereții, tavanele, candelabrele, se curăță tâmplăria, se șterg geamurile, se curăță covoarele, parchetul și se protejează corespunzător toate spațiile de acces în vederea reetalării pieselor de artă decorativă.  Reîntilnirea cu publicul vizitator va fi de Ziua Națională a Romaniei, pe 1 Decembrie.

 

Mihai Eremia. Loredan Bouroșu

 

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe